Estem fascinats per l'espai. El cel vast i dinàmic, que estudiem en totes les gammes de freqüències, fins i tot en ones gravitacionals, tant de la terra com de l'espai, ens meravella i ens fa somiar.
Volem entendre el cosmos amb una perspectiva de les ciències espacials i contribuir amb la nostra investigació. Estem interessats en desenvolupar tant models teòrics com tecnologies per escodrinyar el nostre estudi de matèria, ja sigui un planeta, una estrella, una galàxia o tot l'univers. També estem interessats a utilitzar les tecnologies espacials, per comprendre millor la nostra pròpia Terra, modelar millor el seu canvi climàtic i desenvolupar eines predictives que podrien ajudar a evitar els efectes dels desastres naturals.
Aquest web pretén transmetre, tant els resultats i objectius de la nostra investigació, com la nostra pròpia motivació per estudiar aquests temes, i es una forma de convidar a altres a unir-se a nosaltres en aquest esforç.
Participem a un nivell significatiu en més d'una dotzena de missions i experiments en terra. Entre aquestes podem citar una participació significativa en missions de la importància de LISA Pathfinder & LISA, per a la detecció de les ones gravitacionals (per al primer, vam fer la Unitat de Gestió de Dades essencials a la missió i ens encarreguem del Diagnòstic de Dades Euclid ( som responsables de la safata del filtre d'instruments, i en el Segment de Terra, liderant la Unitat d'Organització de Simulacions i la Unitat d'Organització de Desplaçament Vermell fotomètric) i l'Observatori de Raigs Gamma Fermi de la NASA, sent l'única institució a Espanya que és membre de la col·laboració que gestiona aquesta instal·lació). També hem fet contribucions significatives a experiments com ara el Telescope Array de Cherenkov (desenvolupant el seu complex sistema de programació), el Dark Energy Survey (contribuint al Decam CCD, l'electrònica i el telescopi), i liderant científicament l'espectrògraf CARMENES. Aquests són només alguns exemples. Al web trobareu més detalls.
El principal actiu (i objectiu) del nostre institut, és la capacitat de produir models teòrics i fenomenològics d'avantguarda, del que estudiem observacionalmente, per tancar aquest cercle virtuós que va des del desenvolupament tecnològic, fins a les observacions i la comprensió, participant en tots tres. Això és la nostra raó de ser i el nostre segell de qualitat.
Tot això es tradueix en una alta productivitat, a través d'una col·lecció àmpliament esmentada d'articles científics. Per exemple, la nostra producció en 2011-2015 va ser sistemàticament mesurada juntament amb la de tots els altres instituts del CSIC, a "La actividad científica del CSIC a través de indicadores bibliográficos ", IFS-CSIC, Madrid, desembre de 2016. D'aquest estudi, remarquem:
Visita´ns, estarem encantats de rebre't. I si vostè és un estudiant o un jove investigador interessat en les ciències de l'espai i desitja seguir una carrera en aquest camp, consideri esdevenir un membre de la nostra aventura.