Outreach activities

Number of entries: 88

09
November 2016

Pròxima Centauri B: El planeta habitable més proper a la Terra?


Researcher: Ignasi Ribas Canudas

Conferència d'Ignasi Ribas a l'Observatori de Sabadell (9 de novembre, 20h)
Researcher: Ignasi Ribas Canudas

Conferència d'Ignasi Ribas a l'Observatori de Sabadell, organitzat per l'Agrupació Astronòmica de Sabadell. Fa tot just unes setmanes es va anunciar la troballa d’un planeta potencialment habitable al voltant de l’estrella Proxima Centauri, la més propera al Sol; és una descoberta apassionant ja que ens permet aprendre molt sobre l’evolució dels planetes de tipus terrestre i, potser, ens donarà l’oportunitat d’estudiar un planeta habitable, o fins i tot habitat, en condicions immillorables. A la conferència s’explicaran els detalls de la descoberta de Proxima B, les possibilitats per que tingui condicions d’habitabilitat i, finalment, les perspectives per a la seva observació directa. Aquestes conferències són obertes a tot el públic i només estan limitades per l'aforament.
29
October 2016

L’inici de la nova Astronomia d'ones gravitatòries


Researcher: Carlos Sopuerta

1ª JORNADA DE DIVULGACIÓ CIENTÍFICA A FIGUERES. JORNADA DE RELATIVITAT, LA CIÈNCIA DEL FUTUR
Researcher: Carlos Sopuerta

Poc abans del centenari de la Relativitat General d’Albert Einstein, el 14 de Setembre de 2015, a les 10:50 h, els dos detectors LIGO (Observatory d’Ones Gravitatòries d’Interferometria Làser) van observar al mateix temps un senyal d’ones gravitatòries. Aquesta és la primera vegada a la història que es mesuren aquestes ones de forma directa i suposa la confirmació de l’última predicció per comprovar d’Einstein amb la Relativitat General: L’existència de les Ones Gravitatòries. L’anunci d’aquest descobriment històric va tenir lloc l’11 de Febrer de 2016 i marca l’inici d’un nou tipus d’Astronomia: l’Astronomia d’Ones Gravitatòries. El 26 de Desembre de 2016 LIGO va tornar a detectar Ones Gravitatòries. A partir d’ara, LIGO i altres observatoris similars, cercaran aquestes ones, les quals ens informaran dels fenòmens més violents a l’Univers: des de la col·lisió de forats negres als ecos de l’Univers primitiu. En aquesta xerrada parlarem de com són aquestes ones, com es poden detectar i quins descobriments podem esperar en els propers anys.
25
October 2016

Proxima b, nanes vermelles i la cerca de vida mes enllà del Sistema Solar


Researcher: Guillem Anglada-Escudé

Conferència a càrrec de Guillem Anglada-Escudé sobre Proxima b a CosmoCaixa (25 d'octubre, 19h)
Researcher: Guillem Anglada-Escudé

Conferència al CosmoCaixa de Barcelona, 25 d'octubre a les 19h L’existència de Proxima b -un planeta potencialment similar a la Terra orbitant l'estel més proper al Sol- és una coincidència afortunada, però no un esdeveniment de fortuna còsmica. Tot i que no les podem veure a ull nu, les estrelles nanes vermelles són els estels més comuns a la Galàxia (70% del total), i detectar planetes petits, temperats i potencialment habitables en òrbita al seu voltant és molt més fàcil que no pas en estels com ara el Sol. Gràcies a aquest fet i a programes de cerca en altres estrelles, avui sabem que els planetes petits segurament són abundants en estels com Proxima Centauri. Posarem el descobriment de Proxima b en el context del que hem après els darrers anys en termes de la seva abundància galàctica. Gràcies a que les nanes vermelles són estels petits, ja és tècnicament possible fer estudis de caracterització d'atmosferes en planetes similars a Proxima b si és que transiten, i els telescopis gegants en construcció haurien de permetre obtenir-ne imatges directes i espectroscòpia en els propers 10 anys. Mirant cap al futur llunyà, l’existència de planetes terrestres tan a prop del Sistema Solar dóna ales a projectes ambiciosos com els d'enviar sondes interestel·lars microscòpiques capaces de creuar l'abisme interestel·lar en desenes d'anys. En només una dècada, la recerca sobre Proxima b i planetes similars permetran donar resposta a una de les preguntes més antigues que ens fem tots alguna vegada: "Estem sols?" Entrades: Preu 4€ (2€ per als clients de CaixaBank). Es poden adquirir anticipadament aquí.
19
October 2016

Albert Einstein: curiositat, intuïció … i les lleis de l’Univers


Researcher: Emilio Elizalde

Conferència d'Emili Elizalde a l'Aula Magna del IEI (Lleida, 19'octubre, 19:30)
Researcher: Emilio Elizalde

Què podem aprendre sobre l’origen de l’Univers i sobre el seu futur a partir de les observacions que fem des d’una regió tan petita com és la Terra i els seus voltants?  Sabem del cert que el cosmos s’expandeix i que aquesta expansió s’accelera, contrarestant amb escreix l’atracció gravitatòria. Però no entenem del tot encara què produeix aquesta acceleració ni tampoc de què està feta la matèria fosca. Curiositat, curiositat, curiositat ... ens juga males passades, a vegades. El setembre de 2015 uns científics americans detectaren ones a l’espai-temps produïdes pel xoc de dos forats negres, una troballa que confirmava les teories d’Albert Einstein sobre la relativitat. És aquesta relativitat d’Einstein que posarem com a paradigma de la necessitat de fer-se preguntes per avançar. 19 d'octubre a les 19:30 a l'Aula Magna de l'Institut d'Estudis Ilerdencs (Lleida).  
17
October 2016

L’Univers va tenir (probablement) un origen: Big Bang, singularitats còsmiques i fluctuacions quàntiques


Researcher: Emilio Elizalde

Conferència d'Emili Elizalde dins el cicle Dilluns de Ciència de la Residència d'Investigadors del CSIC. 17 d'octubre a les 18:30.
Researcher: Emilio Elizalde

El proper dilluns 17 d'octubre a les 18:30, el Dr. Emili Elizalde donarà la conferència titulada "L'Univers va tenir (probablement) un origen: Big Bang, singularitats còsmiques i fluctuacions quàntiques" dins el cicle Dilluns de Ciència de la Residència d'Investigadors del CSIC (carrer Hospital, 64; Barcelona). El conferenciant parlarà sobre el Big Bang i les evidències que apunten a un origen de l'Univers. La darrera paraula respecte a aquest tema la dóna un teorema de Borde, Guth i Vilenkin, que té en compte la inflació i les fluctuacions del buit quàntic i que ha generat famosos teoremes de singularitat previs de coneguts teòrics. En qualsevol cas, la conclusió depèn de la teoria que es faci servir per a descriure les primeres etapes del nostre Univers. La conferència es retransmeterà per streaming. Més informació.
 
05
October 2016

L'univers i l'energia fosca


Researcher: Francisco Javier Castander Serentill

L'univers i l'energia fosca
Researcher: Francisco Javier Castander Serentill

Conferència a càrrec de Francisco J. Castander a l'Aula Magna de l'Institut d'Estudis Ilardencs (Lleida) titulada L'Univers i l'Energia Fosca. 5 d'octubre a les 19:30.
24
September 2016

Explosions a l'univers


Researcher: Nanda Rea

Outreach Talk for the Jornada Astronomica Montseny
Researcher: Nanda Rea

Outreach Talk for the Jornada Astronomica Montseny on the Universe's most powerful explosions.
07
January 2016

Recerca espacial: present i futur


Researcher: Jordi Isern Vilaboy

Conferència a càrrec de Jordi Isern en el cicle "Ciència i Cultura 2016" a Sant Cugat
Researcher: Jordi Isern Vilaboy

-
Institute of Space Sciences (IEEC-CSIC)

Campus UAB, Carrer de Can Magrans, s/n
08193 Barcelona.
Phone: +34 93 737 9788
Email: ice@ice.csic.es
Website developed with RhinOS

Follow us


An institute of the Consejo Superior de Investigaciones Científicas

An institute of the Consejo Superior de Investigaciones Científicas
Affiliated with the Institut d'Estudis Espacials de Catalunya

Affiliated with the Institut d'Estudis Espacials de Catalunya