News & Press releases

Número de entradas: 87

06
Octubre 2015

Inauguració de la sala de conferències Alberto Lobo


El passat 30 de setembre es va inaugurar la sala de conferències Alberto Lobo al nou edifici de l’Institut de Ciències de l’Espai.
  El passat 30 de setembre es va inaugurar la sala de conferències Alberto Lobo al nou edifici de l’Institut de Ciències de l’Espai (IEEC-CSIC), situat al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona. L’acte va coincidir amb el tercer aniversari de la mort de José Alberto Lobo Gutiérez, professor i investigador de l’ICE, i va reunir una cinquantena llarga de persones, entre investigadors i familiars.   Alberto Lobo va ser l’investigador principal de l’institut en la missió LISA Pathfinder de l’Agència Espacial Europea (ESA), que posarà a prova les tecnologies necessàries per al futur observatori d’ones gravitacionals eLISA, la futura missió L3 de l’ESA. L’acte va servir també per fer repàs de la situació del projecte, que es troba ja a punt per al llançament en les properes setmanes, segons va explicar César García Marirrodriga, project manager de la missió a l’ESA. Miquel Nofrarias, membre del Grup d’Astronomia d’ones gravitatòries – LISA, va repassar la contribució d’Alberto Lobo i de la resta de membres de l’institut a LISA Pathfinder.     També hi van participar en aquest homenatge Carlos F. Sopuerta, actual investigador principal de la missió, i el professor Jordi Isern, director de l’ICE (IEEC-CSIC). La cloenda va estar a càrrec de Pilar Román, responsable de l’àrea de ciències de l’espai del CDTI (Centro para el Desarrollo Tecnológico Industrial) i delegada d’Espanya en el Programa Científic d’ESA (SPC). Per últim, l’esposa d’Alberto Lobo va ser l’encarregada de descobrir la placa commemorativa.
11
Junio 2015

Todo a punto para el estudio de la energía oscura del Universo con PAUCam


Tras siete años de trabajo, PAUCam, una cámara diseñada y construida por diferentes instituciones españolas en el marco del proyecto PAU (Physics on the Accelerating Universe) para el estudio de la energía oscura del Universo, ha visto su primera luz.
Tras siete años de trabajo, PAUCam, una cámara diseñada y construida por diferentes instituciones españolas en el marco del proyecto PAU (Physics on the Accelerating Universe) para el estudio de la energía oscura del Universo, ha visto su primera luz. Los centros participantes en el proyecto son, de Cataluña, ICE (IEEC-CSIC), IFAE y PIC y, de la Comunidad de Madrid, CIEMAT y IFT/UAM.   El pasado 3 de junio, PAUCam se montó por primera vez en el foco primario del telescopio de 4,2 m de diámetro William Herschel (ING) del Observatorio del Roque de los Muchachos en la isla canaria de La Palma. Tras cinco días de pruebas, PAUCam ha superado con creces las expectativas puestas en ella.   PAUCam es una cámara con la que se quieren obtener imágenes astronómicas y que posee características innovadoras, tanto des del punto de vista tecnológico como en el de la ciencia que debe realizar. Por una parte, es la primera cámara de estas características y tamaño que se ha construido con fibra de carbono. Su parte sensible está compuesta por un mosaico de 18 detectores CCD que le permiten cubrir una amplia región del cielo, en la que cabría cuatro veces la Luna.   Está equipada con seis filtros de banda ancha y 40 de banda estrecha con los que se puede conseguir el espectro de baja resolución de 50.000 objetos simultáneamente cada noche. Gracias a ello, PAUCam podrá medir la distancia y la velocidad de miles de galaxias, en una cantidad y una precisión que no se han alcanzado hasta ahora. Con estas medidas se obtendrá la distribución de la energía oscura, que constituye el 70% del Universo y que da lugar a su expansión.   Pero las primeras imágenes de PAUCam muestran objetos relativamente próximos a nosotros. Por una parte, la nebulosa planetaria M27, denominada también Dumbbell, que está situada a 1.000 años-luz del Sistema Solar, dentro de nuestra galaxia. Y la galaxia M51 o galaxia del remolino que se encuentra a unos 23 millones de años y que muestra la interacción gravitatoria entre dos galaxias.   Se puede recabar más información e imágenes en: http://paucam.pic.es.
29
Mayo 2015

La UE impulsa la astronomía europea con 15 millones de euros


S'inicia el projecte ASTERICS, finançat amb 15 milions d'euros per la Unió Europea, per coordinar recursos i distribuir les dades massives que generarà l’astronomia europea. El projecte també farà possible l'accés obert a les dades astronòmiques europees
S’inicia el projecte ASTERICS, finançat amb 15 milions d’euros per la Unió Europea, per coordinar recursos i distribuir les dades massives que generarà l’astronomia europea. El projecte també farà possible l’accés obert a les dades astronòmiques europees i aproparà al gran públic algunes de les millors imatges de l’Univers. Els dies 26 i 27 de maig la comunitat ASTERICS es reuneix a Dwingeloo (Holanda) per celebrar l’inici del projecte, que tindrà una durada de 4 anys. Investigadors de l’IEEC i l’IFAE (centres catalans del sistema CERCA) i l’empresa barcelonina GTD assisteixen a la reunió com a membres del Consorci.
Els observatoris astronòmics actuals, amb una mida i una complexitat sense precedents, generen una quantitat de dades creixent i difícil de processar. Quan entri en funcionament la nova generació de telescopis que han estat prioritzats per la ESFRI (European Strategy Forum on Research Infrastructures) hi haurà una allau de dades astronòmiques. El projecte Astronomy ESFRI and Research Infrastructure Cluster (ASTERICS) té com a objectiu crear un entorn de treball col·laboratiu que permeti afrontar els reptes de les grans dades astronòmiques i trobar solucions als problemes comuns en tots aquests instruments. La planificació eficient de les observacions, l’accés a les dades, la interoperativitat amb altres recursos i arxius astronòmics i els problemes d’extracció de coneixement a partir de les observacions són només alguns d’aquests reptes. ASTERICS també obrirà les dades a la comunitat internacional, des de professionals fins al públic general, a través de l’Observatori Virtual Internacional i donarà suport a projectes de ciència ciutadana vinculats amb els observatoris europeus més importants. El projecte està liderat per l’Institut Holandès de Radioastronomia (ASTRON) i està format per un consorci de 22 institucions europees entre les quals participen dos centres de recerca i una empresa catalans: l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (ICE-CSIC/IEEC), l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE) i GTD.

Altres participants de l’estat espanyol són l’Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial (INTA), la Universitat de Granada i la Universitat Complutense de Madrid. En paraules de l’investigador principal del projecte, el professor Mike Garret, “Una de les característiques principals d’ASTERICS és que reuneix per primer cop a la comunitat d’astronomia i la de física de partícules treballant juntes per trobar soluciones imaginatives a problemes comuns i en contacte constant amb indústries i empreses del sector aeroespacial”.   Grans projectes d’astronomia i astrofísica   Les infraestructures del projecte ASTERICS inclouen el Square Kilometre Array (SKA), un radiotelescopi actualment en construcció a Austràlia i Sud-àfrica, així com els projectes precursors associats. També el Cherenkov Telescope Array (CTA), el primer gran observatori de raigs gamma a escala mundial, format per dues grans xarxes de telescopis Cherenkov situats en ambdós hemisferis (l’Observatori del Roque de los Muchachos, a les Illes Canàries, és un candidat a accollir la de l’hemisferi nord). Segons Javier Rico, coordinador del projecte a l’IFAE i membre de CTA “ASTERICS suposa un gran salt conceptual en la metodologia pel tractament de dades científiques, amb el que pretenem explotar les sinèrgies entre els observatoris astronòmics de nova generació, així com difondre el coneixement que generen”. Per la seva banda, Josep Colomé, coordinador del projecte a l’IEEC i membre dels projectes CTA i SKA, afirma que “el component de recerca tecnològic d’aquest projecte europeu crearà noves maneres de gestionar els sistemes complexes i d’alta precisió que componen grans observatoris com CTA i SKA, i produirà desenvolupaments amb un alt potencial per a la seva aplicació en sectors industrials com la logística, la robótica o el BigData”.   Altres instal·lacions involucrades en el projecte són el KM3NeT, un telescopi ubicat al fons del mar Mediterrani amb l’objectiu de detectar neutrins, o el European Extremely Large Telescope (E-ELT), un altre telescopi per a l’observació en el rang òptic-infraroig que actualment es construeix a Xile. A més, projectes que també es beneficiaran d’ASTERICS són el Einstein gravitational-wave Telescope (ET), el telescopi espacial Euclid, el Large Synoptic Survey Telescope (LSST), el Low Frequency Array (LOFAR), el High Energy Stereoscopic System (H.E.S.S.), el Major Atmospheric Gamma Imaging Cherenkov (MAGIC), el detector d’ones gravitacionales Advanced Virgo i el European Very Large Baseline Interferometry Network (EVN). El finançament del projecte ASTERICS s’ha realitzat a través del Programa Marc Horizon 2020, el programa més gran d’investigació i desenvolupament de la Unió Europea amb un pressupost de 80 milions d’euros durant 7 anys (2014 – 2020).   Institucions que participen a ASTERICS:
 • The Netherlands Institute for Radio Astronomy (ASTRON, Holanda)
 • Le Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS, França)
 • Istituto Nazionale di Astrofisica (INAF, Itàlia)
 • University of Cambridge (Regne Unit)
 • The Joint Institute for VLBI ERIC (JIVE, Holanda)
 • Instituto Nacional de Técnica Aeroespacial (INTA, Espanya)
 • University of Edinburgh (Regne Unit)
 • Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg (Alemanya)
 • The Open University (Regne Unit)
 • Friedrich-Alexander Universität Erlangen Nürnberg (Alemanya)
 • Free University of Amsterdam (Holanda)
 • Commissariat à l’Energie Atomique et aux Energies Alternatives (CEA, França)
 • University of Amsterdam (Holanda)
 • Universidad de Granada (Espanya)
 • Stichting Fundamenteel Onderzoek der Materie (Holanda)
 • Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (ICE-CSIC/IEEC, Espanya), en col·laboració amb l’empresa GTD (Espanya)
 • Institut de Física d’Altas Energies (IFAE, Espanya)
 • Universidad Complutense de Madrid (UCM, Espanya)
 • Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (INFN, Itàlia)
 • UK Astronomy Technology Centre (UKATC, Regno Unit)
 • Deutsches Elektronen-Synchrotron (DESY, Alemanya)
  Contactes   IEEC Josep Colomé Ferrer colome@ieec.cat, 937379788 (ext.933006)   IFAE Javier Rico jrico@ifae.es, 931641661
14
Mayo 2015

Un magnetar inagotable


In 2013, astronomers discovered a neutron star with a huge and powerful magnetic field near the supermassive black hole is at the center of the Milky Way. Now measurements with several space telescopes have discovered that this star cools much more slowly
En 2013, els astrònoms van descobrir un estel de neutrons amb un enorme i poderós camp magnètic al costat del forat negre supermassiuque està en el centre de la Via Làctia. Ara els mesuraments amb diversos telescopis espacials han descobert que aquest estel  es refreda molt més poc a poc que altres astres similars. L'estudi, dut a terme per un equip internacional d'investigadors ambparticipació de l'Institut de Ciències de l'Espai (ICE; IEEC-CSIC),s'ha publicat a la revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society i va sortir 'avui com a nota de  premsa de la NASA (http://chandra.si.edu/photo/2015/sgr1745/).   L'observació dels magnetars, estrelles de neutrons amb grans i forts camps magnètics, permet comprendre com es comporta un cos amb una densitat altíssima sotmès a un camp magnètic dels més alts que existeixen ", assenyala Nanda Rea, investigadora de l'Institut de Ciències de l'Espai (IEEC-CSIC), de Barcelona, i de la Universitat d'Amsterdam a Holanda.  Els magnetars són els objectes més magnètics de l'univers conegut.   En aquest estudi hem aconseguit observar l'estrella des de l'espai cada mes i hem aconseguit mesurar com es refreda. I el que hem trobat és que la velocitat de refredament de l'estrella és molt, molt lenta comparada amb altres magnetars ", explica. Per al mesurament del magnetar, que és també un púlsar (estrella polsant), s'han emprat les dades recollides durant un any i mig per un conjunt de telescopis espacials com l'Observatori Chandra de raigs-X, de la NASA, i el XMM-Newton telescope de l'ESA.   El magnetar trobat en 2013, anomenat SGR 1745-2900, és de lluny l'estrella de neutrons més propera a un forat negre mai descoberta. La raó de per què aquest magnetar es refreda més lentament que astres similars no està clara. Una possibilitat és que en aquesta estrella particular hagi un altre mecanisme afegit de escalfament, com per exemple un petit feix de camps magnètics creuats molt intens que afegeix calor a l'estrella mitjançant bombardejos de l'escorça amb partícules carregades.   En aquest treball, liderat per Francesco Coti Zelati, estudiant doctoral de la Universitat d'Amsterdam i Universitària 'dell'Insubria, han contribuït diversos investigadors de l'Institut de Ciències de l'Espai (ICE; IEEC-CSIC): N. Rea, A. Papitto, D. Vigano' i D. F. Torres, i un llarg equip internacional que inclou: J.A. Pons (Universitat d'Alacant), R. Turolla (Universita 'di Padova, MSSL), P. Esposito (INAF, CfA), D. Haggard (Amherst College), F.  K. Baganoff (MIT), G. Ponti (MPE), G. L. Israel, S. Campana (INAF), A. Tiengo (IUSS, INAF), S. Mereghetti (INAF), R. Perna (Stony Brook University), S. Zane (MSSL), R. P. Mignani (INAF, University of Zielona Gora), A.Possenti, L. Stella (INAF).   Article: Coti Zelati, Rea, Papitto, et al. 2015: "The X-ray outburst of the Galactic Centre magnetar SGR J1745-2900 during the first 1.5 year" DOI: 10.1093/mnras/stv480 http://arxiv.org/pdf/1503.01307v1.pdf
27
Abril 2015

La PAUCam se ha completado


La PAUCam es una cámara óptica de gran campo de visión destinada a ser montada en el foco primario del telescopio William Herschel (WHT) en La Palma.
La PAUCam, una cámara óptica de gran campo de visión destinada a ser montada en el foco primario del telescopio William Herschel (WHT) en La Palma, se acaba de terminar y está lista para su envío .

Durante los últimos cinco años,  un equipo de ingenieros, técnicos y físicos del Institut de Ciències de l'Espai (IEEC-CSIC), junto con el personal de CIEMAT (Madrid), IFT / UAM (Madrid), PIC (Barcelona) y el IFAE (Barcelona) , han estado muy involucrados en la construcción de la cámara. La cámara ha estado tomando sus últimos datos de caracterización la semana pasada.
 
La cámara está ahora completa y será enviada a La Palma el martes 28 abril, donde se pondrá en marcha durante las noches del 4 al 7 de junio.
14
Abril 2015

La Palma, candidata a sede de la red de telescopios CTA


La red consistirá en 100 telescopios Cherenkov distribuidos entre los dos hemisferios para la detección de radiación de altas energías.
Representación artística de los cuatro telescopios gigantes propuestos para el CTA. Crédito: IFAE, Consorcio CTA. El Consorcio CTA (Cherenkov Telescope Array o Red de Telescopios Cherenkov), reunido el día 26 de marzo en Heidelberg (Alemania) con representantes de 13 países (Alemania, Argentina, Austria, Brasil, España, Francia, Italia, Japón, Polonia, Reino Unido, República Checa, Sudáfrica y Suiza), ha decidido finalmente iniciar negociaciones con el Ministerio de Economía y Competitividad (MINECO)  para la posible ubicación en el Observatorio del Roque de los Muchachos (ORM), en la isla de La Palma, de su gran instalación científica en el hemisferio Norte. La red consistirá en 100 telescopios Cherenkov distribuidos entre los dos hemisferios para la detección de radiación de altas energías, de los cuales unos 20 se instalarán en el hemisferio Norte.   El Institut de Ciències Espacials (ICE-IEEC-CSIC) fue uno de los miembros fundadores del consorcio CTA. El profesor de investigación ICREA Diego Torres (IEEC-CSIC) ha sido el coordinador de la física durante 8 años hasta diciembre del 2014. Emma de Oña Wilhelmi, investigadora Ramón y Cajal, es la coordinadora de la física galáctica del consorcio. En la parte de ingeniería, el ICE-IEEC-CSIC se ha encargado de desarrollar el gestor de tareas inteligente (Central Scheduler), uno de los módulos principales del software de control del observatorio.   Valoraciones   “Estamos convencidos –señala Rafael Rebolo, director del Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC)- de que si la sede Norte del CTA finalmente se ubica en Canarias, el proyecto será un gran éxito científico dado que ofrecemos un cielo extraordinario y unas infraestructuras excepcionales". Y añade: “Sin duda, a ese éxito ha contribuido el fuerte apoyo del Ministerio de Economía y Competitividad (MINECO) y del Gobierno de Canarias a la candidatura española."   Según Ramón García López, investigador principal del CTA en el IAC, “la instalación de CTA-Norte mejoraría unas 10 veces la capacidad del ORM para la observación de la radiación procedente de los fenómenos más violentos de Universo, manteniendo el observatorio a la vanguardia de la observación astrofísica”.   “La decisión de ayer –comenta Manel Martínez, del Instituto de Física de Altas Energías (IFAE) de Barcelona y coordinador del CTA-España- es un paso muy importante para el proyecto CTA, porque demuestra la voluntad de construir el observatorio Norte, y es especialmente importante para la comunidad española de astronomía gamma porque estamos determinados a hacer que nuestra ciencia dé un salto cualitativo gracias a la posibilidad de tener CTA-Norte en el ORM”.   Diego Torres comenta que "CTA nos permitirá acceder con más sensibilidad a explorar el cielo, que es poco conocido a altas energías y, entre otras cosas, dará la chance de detectar fenómenos energéticos en escalas temporales y niveles de luminosidad que actualmente son imposibles de observar"   En relación al gestor de tareas inteligente, Pep Colomé explica que "CTA es un observatorio complejo, que realizará observaciones astronómicas para la comunidad científica internacional, admitiendo diferentes modos de observación y una operación coordinada de los diferentes telescopios. Además, estará conectado con observatorios de todo el mundo y con satélites (por ejemplo, SKA). El desarrollo del gestor dinámico representa un reto tecnológico para este tipo de infraestructura. Este software está basado en algoritmos de inteligencia artificial y tiene como función principal la optimización de la operación, proporcionando automáticamente las tareas a realizar en cada momento, preparando la cadena de observaciones tanto en el día a día, como a largo plazo y para las dos infraestructuras (norte y sur)”.   Telescopios Cherenkov   CTA es una iniciativa que prevé la construcción de una nueva generación de telescopios Cherenkov para el estudio del Universo en rayos gamma de muy alta energía. Estos rayos gamma nos traen información de los fenómenos más violentos y extremos que ocurren en el Universo.   La colaboración internacional CTA construirá dos grandes complejos de observación en los hemisferios Norte y Sur. La Palma ha sido el emplazamiento mejor valorado para albergar el observatorio Norte y competirá con el Observatorio de San Pedro Mártir, en México.   Los telescopios de CTA tendrán tres tamaños distintos. Los mayores serán los cuatro LST con espejos de 23 m de diámetro. Estos LST están siendo diseñados por un equipo de universidades e institutos de investigación que se propone instalar un telescopio prototipo en el Observatorio del Roque de los Muchachos (La Palma) el año que viene. En este Observatorio ya se encuentran operativos los telescopios MAGIC, considerados entre los mejores del mundo en este rango de altas energías.   Investigadora de contacto Emma de Oña Wilhelmi wilhelmi@ice.cat       Telf: +34 937379788 (933096)  
14
Abril 2015

I Festival Astronómico del Montseny


Los días 23 y 24 de mayo todos los amantes de la astronomía tienen una cita en el Parque Medioambiental de Gualba.
Los días 23 y 24 de mayo  todos los amantes de la astronomía tienen una cita en el Parque Medioambiental de Gualba con la celebración del Primer Festival Astronómico de Montseny, dedicado este año a homenajear los 25 años de vida del telescopio espacial Hubble, autor  de algunas de las más impresionantes imágenes que hemos visto de nuestro universo.   Organizado por el Institut de Ciències de l’Espai (CSIC-IEEC) bajo la dirección del Dr. Josep Mª Trigo, y con el apoyo varias agrupaciones astronómicas, entidades y aficionados compartirán experiencias y actividades como talleres, conferencias y observaciones.   Se trata también de una buena oportunidad para aquellos que quieren iniciarse en este maravilloso mundo de la astronomía de la mano de otros aficionados y profesionales, disfrutando a la vez de un fín de semana en uno de los más bonitos parajes de nuestra tierra. El macizo del Montseny es un parque natural reconocido por la UNESCO que a menudo acoge aficionados a la astronomía de todos los lugares del país. El programa completo del festival (en catalán): Programa completo Más información aquí (en catalán):   http://www.cosmosmataro.org/home/noticies/ifestivalastronomicdelmontseny
10
Abril 2015


L'observació, al llarg de divuit anys, d'una estrella massiva en formació mostra l'inici de l'expulsió de matèria a través d'un jet bipolar, que regula el seu creixement.
Les estrelles es formen a l'interior de grans núvols de gas i pols, a partir de fragments una mica més densos que comencen a col·lapsar sota la seva pròpia gravetat. Al voltant del embrió estel·lar es forma un disc, del qual l'estrella incorpora nou material, mentre es desenvolupa un jet bipolar que expulsa matèria i energia.   El fenomen de l'expulsió col·limada de matèria -els jets- es produeix en objectes astronòmics molt diversos, com estrelles joves, forats negres en nuclis de galàxies o estrelles en les últimes etapes de la seva vida. No obstant això, encara es desconeix com s'inicien i quins factors determinen el grau de col·limació dels jets. Un grup internacional d'astrònoms ha observat el moment en que l'estrella W75N (B)-VLA2 comença a desenvolupar aquests jets, que són fonamentals en el procés de formació estel·lar.   La investigació, publicada a la revista Science, compta amb la participació d’investigadors de l'Institut de Ciències de l'Espai (CSIC-IEEC) i l’Institut de Ciències del Cosmos (ICCUB-IEEC) a Barcelona, de l'Institut d'Astrofísica d'Andalusia (IAA-CSIC) i està encapçalada per Carlos Carrasco-González (UNAM, México).   Seguiment “en viu” de l’evolució d’una protoestrella   L'estudi mostra com W75N (B)-VLA2, una estrella massiva en formació, ha canviat dràsticament la manera en que expulsa matèria, passant de fer-ho de forma pràcticament esfèrica a adoptar una forma allargada, amb la ejecció concentrada al llarg d'una sola direcció. Tot i que el procés de formació estel·lar dura centenars de milers d'anys, en aquest cas els investigadors han estat testimonis de com, en només divuit anys, entre 1996 i 2014, es produïa l'evolució cap a la formació d'un jet.    "Les teories actuals prediuen que les estrelles joves han d'expulsar matèria en forma de jets col·limats. No obstant això, en estudis anteriors havíem vist que algunes estrelles massives molt joves passen per episodis breus en els quals expulsen matèria en totes direccions. Sospitàvem que en algun moment s’hauria de produir la transició cap a la fase d'alta col·limació. Aquesta transició és justament el que estem presenciant en W75N (B) -VLA2 ", comenta Guillem Anglada, investigador del IAA-CSIC que participa en l'estudi.   Les dades obtingudes són consistents també amb l'existència d'un disc al voltant de la protoestrella, el que completa l'escenari de formació estel·lar descrit en els models. "El nostre treball obre una oportunitat única per estudiar en aquesta regió com evolucionaran en els propers anys els ingredients bàsics de la formació estel·lar. Tenim la sort d’estar en el moment adequat per poder seguir i descriure en temps real aquests canvis tan ràpids ", conclou José María Torrelles, dels instituts de Barcelona, que participa en la investigació.   REFERÈNCIA   C. Carrasco-González, J.M. Torrelles, J. Cantó, S. Curiel, G. Surcis, W.H.T. Vlemmings, H.J. van Langevelde, C. Goddi, G. Anglada, S.-W. Kim, J.S. Kim, J.F. Gómez "Observing the onset of outflow collimation in a massive protostar ". Science.
09
Abril 2015

Se determina el origen del meteorito Annama


Un equipo internacional liderado por el Intitut de Ciències de l'Espai (CSIC-IEEC) ha determinado la órbita de Annama, un nuevo meteorito caracterizado.
 • El bólido fue registrado el 19 de abril de 2014 y ahora, tras investigar su órbita, se ha relacionado con un asteroide potencialmente peligroso de unos 400 metros de diámetro
 • Los análisis realizados indican que el meteorito es una condrita ordinaria H5, una clase que posee gran consistencia
Una sección del meteorito de Annama. Foto: Jakub Haloda.   Un equipo internacional liderado por el Institut de Ciències de l'Espai (IEEC-CSIC) ha determinado la órbita de Annama, un nuevo meteorito caracterizado procedente de un bólido que se produjo el 19 de abril de 2014 sobre la península de Kola (Rusia). Los científicos destacan la importancia de este hallazgo ya que hasta el momento solo se conoce la órbita de otros 22 meteoritos.   La caracterización de Anamma indica que se trata de una condrita ordinaria H5, un grupo de meteoritos que posee gran consistencia y que constituye el 31% de las caídas meteoríticas. Los investigadores han buscado también la existencia de algún asteroide, entre todos los conocidos, del que se hubiese podido desprender el meteorito. Como señala el trabajo publicado en la revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, la evolución orbital de Anamma muestra cierta similitud con la de 2014 UR116, un asteroide potencialmente peligroso (es decir, un objeto que puede colisionar con la Tierra) de unos 400 metros de diámetro descubierto el año pasado.   La reconstrucción de la órbita   Los investigadores del CSIC compararon la órbita de Annama con la evolución de una docena de órbitas de asteroides próximos a la Tierra, reconstruyendo cómo evolucionaron sus órbitas en el Sistema Solar durante los últimos 10.000 años. Mediante este método, explican, se determina el grado de afinidad orbital y, en los casos más favorables, puede establecerse si ambos objetos tienen un origen común.   Miembros de varios centros de investigación finlandeses y rusos reconstruyeron la trayectoria del bólido y calcularon el lugar de la caída a través de los datos de tres estaciones de la red finlandesa de bólidos y una filmación de una cámara de seguridad desde la península de Kola. Un mes después, se recuperaron rocas del meteorito en esta península. Por su parte, el investigador del CSIC-IEEC Josep Maria Trigo y su equipo determinaron su órbita y reconstruyeron la evolución orbital de Annama en el Sistema Solar para poder compararla con una docena de asteroides con los que, a priori, mostraba alguna afinidad.   El análisis de la evolución de la órbita del meteorito ha mostrado, según los científicos, una “inquietante similitud” con la de 2014 UR116, que dado su tamaño y su distancia mínima de intersección con la órbita de la Tierra ha sido clasificado como un asteroide potencialmente peligroso. En la actualidad se conocen 1.573 asteroides de este tipo y se investiga en qué medida pueden suponer un peligro.   Procedencia de los meteoritos   “Si bien es cierto que buena parte de esos peligrosos proyectiles proceden del cinturón principal de asteroides tras ser desviados hacia la Tierra por las denominadas resonancias planetarias, en 2007 propusimos otros mecanismos físicos que permiten que estas rocas se desprendan de asteroides o cometas al sufrir aproximaciones cercanas a nuestro planeta”, señala Trigo. Y añade: “El efecto de marea sobre un asteroide que gira rápidamente bajo el campo gravitatorio de un planeta puede fragmentar estos objetos o desprender grandes rocas de su superficie, que después podrían convertirse en proyectiles tan peligrosos a escala local como el que cayó en Cheliábinsk, Rusia, el 15 de febrero de 2013”.   “Los datos que hemos obtenido arrojan nuevas pistas sobre el origen de las rocas de pocos metros de diámetro que producen caídas de meteoritos. Hasta ahora, solo conocemos las órbitas de otros 22 meteoritos y no siempre con la precisión deseada, ya que son encuentros fortuitos”, explica Manuel Moreno-Ibáñez, investigador del CSIC que ha participado en el estudio. “Además, Annama es un meteorito fascinante porque permite conocer los procesos que se dieron durante la formación del Sistema Solar y también más detalles el procesado térmico que sufrió el asteroide del que procede”, añade Trigo.  
 • J. M. Trigo-Rodríguez, et al.  Orbit and dynamic origin of the recently recovered Annama’s H5 chondrite. MNRAS, DOI: 10.1093/mnras/stv37
Vídeo de la entrada del bólido: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=_EcjeFqxv6Y
19
Marzo 2015

Eclipse de sol en directo


Amb motiu de l’eclipsi solar del dia 20 de març, l’Intitut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) participarà en diverses iniciatives per apropar el fenomen astronòmic a la societat.
Amb motiu de l’eclipsi solar del dia 20 de març, l’Intitut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) participarà en diverses iniciatives per apropar el fenomen astronòmic a la societat.
A Bellaterra, al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona, els científics de l’Institut de Ciències de l’Espai (IEEC-CSIC) han organitzat una jornada de portes obertes on es facilitaran ulleres especials als visitants que vulguin seguir l’eclipsi des del terrat de l’edifici, a més d'un telescopi per observar el Sol amb detall.
També hi haurà el suport d’investigadors experts en l'astre solar per explicar el fenomen. L'esdeveniment es podrà seguir en directe des de la web http://eclipsi2015.ice.cat/
Esteu tots convidats a gaudir de l'eclipsi!   Hora: 9:10 - 11:30
Lloc: edifici de l'Institut de Ciències de l'Espai (IEEC-CSIC), http://www.ice.cat/location.php   _______
Investigadors de referència
Ricard Casas
93 737 9788 (Extensió: 933055) Francesc Vilardell
93 737 9788 (Extensió: 933008)
Comunicacio científica IEEC
Cristina Jiménez
cristina at ieec.cat
93 280  2088 (Extensió 26)  
Institute of Space Sciences (IEEC-CSIC)

Campus UAB, Carrer de Can Magrans, s/n
08193 Barcelona.
Phone: +34 93 737 9788
Email: ice@ice.csic.es
Website developed with RhinOS

Síguenos


An institute of the Consejo Superior de Investigaciones Científicas

An institute of the Consejo Superior de Investigaciones Científicas
Affiliated with the Institut d'Estudis Espacials de Catalunya

Affiliated with the Institut d'Estudis Espacials de Catalunya