In the media

Número de entradas: 116

14
Febrero 2020

Una història d’harmonia i de misteri --Sobre músiques sublims i paradoxes, i les sèries divergents, la funció zeta


Investigador: Emilio Elizalde

Divulcat: Una història d’harmonia i de misteri --Sobre músiques sublims i paradoxes, i les sèries divergents, la funció zeta
Researcher: Emilio Elizalde

La funció zeta és una funció meravellosa i alhora carregada de misteri. Molts la consideren la funció més important de tota la matemàtica. La podem veure com si fos un oracle, o una profetessa, ara explicaré el perquè. Jo mateix li he dedicat una part important de la meva vida, n’he estudiat alguns aspectes [1,2,3], i sobre els meus descobriments he fet conferències en un bon grapat de les millors universitats del món [4].

En poques paraules, mitjançant la funció zeta, sèries infinites terriblement divergents poden ser conduïdes a donar valors finits, i ben petits. I el que és més important, aquests valors, que molts cops semblen absurds, d’entrada, adquireixen al final un sentit ple, sent del tot validats pels experiments de laboratori més extraordinàriament precisos que s’hagin dut a terme mai.
11
Diciembre 2019

Conferència de Mar Mezcua a Sabadell sobre forats negres supermassius


Investigador: Mar Mezcua Pallerola

Conferència de Mar Mezcua a l'Observatori de Sabadell
Researcher: Mar Mezcua Pallerola

Conferència de Mar Mezcua a l'Observatori de Sabadell l'11 de desembre a les 20 hores titulada Forats negres supermassius: els motors més potents de l'Univers, per Mar Mezcua. 

El resum de la conferència és: Es creu que totes les galàxies tenen al seu centre un forat negre supermassiu de més d’un milió de cops la massa del Sol. Com s’han format? És encara un misteri. En un forat negre actiu la matèria al seu voltant s’escalfa i emet a altes energies abans de ser empassada. Aquesta radiació la podem detectar i ens permet estudiar moltes propietats dels forats negres així com la seva formació. Parlarem de forats negres supermassius i de com s’ha obtingut la primera imatge d’un d’ells. També parlarem sobre forats negres estel·lars i de massa intermèdia que es creu són les llavors a partir de les quals creixen els supermassius, així com sobre canibalisme galàctic i la seva relació amb la detecció d’ones gravitacionals, la millor prova sobre l’existència dels forats negres. 
10
Diciembre 2019

Prof. S. D. Odintsov is interviewed by press-service of Baltic Federal university https://www.kantiana.ru/news/intervyu/professor-sergey-odintsov-v-lyuboy-moment-mozhet-proizoyti-kardinalnoe-izmenenie-nashikh-predstavlen/


Investigador: Sergei D Odintsov

interview on collaboration with BFU and future of gravity theory
Researcher: Sergei D Odintsov

interview on collaboration with BFU and future of gravity theory 
07
Noviembre 2019

Les dues revolucions cosmològiques del segle XX --L’univers s’expandeix i va tenir un origen; i encara més, l’expansió de l’univers s’accelera


Investigador: Emilio Elizalde

Dues revolucions cosmològiques del segle XX --L’univers s’expandeix i va tenir un origen; i encara més, l’expansió de l’univers s’accelera
Researcher: Emilio Elizalde

Per molt que recerquem en la literatura, crec que no trobarem enlloc cap referència a alguna revolució cosmològica ocorreguda en el segle passat. Sí que s’hi parla de la revolució copernicana, de la de Galileu o del mateix Newton. Però, heus aquí, que aquest bloguer en distingeix clarament dues, en el segle XX. De contradicció, estimat lector/a no n’hi ha cap, ara ho explico.

A diferència de les grans revolucions, tan documentades, de la física (la teoria de la relativitat i la mecànica quàntica) i de la matemàtica (associada al teorema d’incompletitud de Gödel) —en les quals, en resposta a observacions de la natura o per consistència de la pura lògica matemàtica, respectivament, es van crear teories d’enorme abast i profunditat, que trencaven esquemes—, en el cas de la cosmologia el pes fonamental, gairebé absolut, en les revolucions que jo he identificat l’han tingut directament les observacions astronòmiques del cosmos, per damunt de qualsevol teoria (de fet, la fonamental que hi ha al rerefons és sempre la relativitat general d’Einstein (RG)). Les observacions a què em referiré van tenir unes implicacions extraordinàries, gairebé increïbles, que van canviar del tot la nostra visió de l’univers: de ser estàtic, immutable i etern va passar a tenir un origen, a partir del no-res, i a expansionar-se. I després vàrem aprendre, a més, que aquesta expansió s’accelera constantment, creant un misteri absolut on abans hi havia completa certesa. Per a mi, veient-ho en perspectiva, es tracta de dues revolucions impressionants, incontestables.
28
Octubre 2019

Ciencia española en el Ártico: rompehielos, osos polares y temperaturas extremas


Investigador: Estel Cardellach Galí

Media report about Spanish contribution to MOSAiC Polar Campaign
Researcher: Estel Cardellach Galí

Report about Spanish contribution to MOSAiC Polar Campaign that appeared in 'El Agora Diario'. The report includes the work conducted at ICE-CSIC/IEEC in this Arctic Campaign.
 
01
Octubre 2019

Radio interview at 'Marca España' program in Radio Nacional


Investigador: Estel Cardellach Galí

Radio interview at 'Marca España' program in Radio Nacional
Researcher: Estel Cardellach Galí

Interview during the radio program 'Marca España' of the 'Radio Nacional Española' (RNE) station, about the participation of ICE-CSIC/IEEC in the MOSAiC Arctic campaign.
27
Septiembre 2019

Descubierto un exoplaneta gigante que desafía a los astrónomos


Investigador: Juan Carlos Morales Peralta

Entrevista de la Vanguardia a Juan Carlos Morales sobre el descubrimiento de un exoplaneta
Researcher: Juan Carlos Morales Peralta

Entrevista de la Vanguardia a Juan Carlos Morales sobre el descubrimiento de un exoplaneta.
26
Septiembre 2019

Women Taking on Roles in Summer and Regional GRSS Activities


Investigador: Estel Cardellach Galí

Interview to Estel Cardellach by the organization of the Summer School for the IEEE Geoscience and Remote Sensing Magazine
Researcher: Estel Cardellach Galí

Interview to Estel Cardellach by the organization of the Summer School for the IEEE Geoscience and Remote Sensing Magazine in pages 123-125.
26
Septiembre 2019

Un planeta gegant al voltant d'una estrella petita altera l'explicació sobre la formació de planetes


Investigador: Juan Carlos Morales Peralta; Enrique Herrero Casas

Entrevista a J. C. Morales al Telenotícies de TV3 per la descoberta realitzada amb CARMENES
Researcher: Juan Carlos Morales Peralta; Enrique Herrero Casas

Entrevista a J. C. Morales i a Kike Herrero al Telenotícies de TV3 per la descoberta realitzada amb CARMENES d'un planeta de la mida de Júpiter que gira al voltant d'una nana vermella, físicament més petita que el planeta.
25
Septiembre 2019

Radio interview at La Linterna, Cope radio station


Investigador: Estel Cardellach Galí

Radio interview at La Linterna, Cope radio station
Researcher: Estel Cardellach Galí

Live interview at 'La Linterna' program of 'Cope' radio station, about the participation of ICE-CSIC/IEEC in the Arctic campaign MOSAiC.
Institute of Space Sciences (IEEC-CSIC)

Campus UAB, Carrer de Can Magrans, s/n
08193 Barcelona.
Phone: +34 93 737 9788
Email: ice@ice.csic.es
Website developed with RhinOS

Síguenos


An institute of the Consejo Superior de Investigaciones Científicas

An institute of the Consejo Superior de Investigaciones Científicas
Affiliated with the Institut d'Estudis Espacials de Catalunya

Affiliated with the Institut d'Estudis Espacials de Catalunya