In the media

Número de entradas: 116

03
Diciembre 2018

Interview for the radio program 'Principio de Incertidumbre'


Investigador: Diego F. Torres

Half hour radio interview on pulsars
Researcher: Diego F. Torres

We described pulsars in general and our recent research activity for a general audience.
14
Noviembre 2018

L'expansió de l'Univers: Edwin Hubble, Georges Lemaître, Vesto Slipher --Rescatant Vesto Slipher de l'oblit


Investigador: Emilio Elizalde

Blog de Divulcat: L'expansió de l'Univers: Edwin Hubble, Georges Lemaître, Vesto Slipher --Rescatant Vesto Slipher de l'oblit
Researcher: Emilio Elizalde

L’any 1912 pot ser considerat com el del naixement de la cosmologia moderna. La gran astrònoma Henrietta S. Leavitt va publicar, després de diversos anys de recollir milers de dades, en particular dels estels dels núvols de Magallanes, una llei extraordinàriament important: la relació període-lluminositat de les estrelles variables cefeides. Es tracta d’una dependència lineal de la lluminositat versus el logaritme del període de variabilitat de la lluminositat de l'estrella [Henrietta S. Leavitt, Edward C. Pickering, Periods of 25 Variable Stars in the Small Magellanic Cloud, Harvard College Observatory Circular 173, pp. 1-3 (1912)]. Seria interessant descriure els mecanismes físics a l’abast per explicar aquesta relació (com el de vàlvula d’Eddington), però lamentablement, aquí no tinc espai per fer-ho. Henrietta era un membre distingit de l'anomenat "harem de Harvard d'Edward Pickering", conegut també com "l’equip de computadores de Harvard", un grup de dones joves que van fer un gran treball en astronomia en aquella època, estudiant la posició i lluminositat dels objects recollits en plaques fotogràfiques del cel. El resultat de Leavitt va ser una eina extremadament poderosa per calcular distàncies, de fet la principal que Hubble va emprar en els anys següents. I per diverses generacions d'astrònoms, més tard, amb un èxit enorme, fins que apareixerien altres tècniques millorades i, més recentment, les candeles estandarditzables, o SNI, que van conduir al descobriment de l'acceleració en l'expansió de l'Univers (PN de Física 2011). Però aquest ja és un altre tema.
06
Noviembre 2018

EUMETSAT video: Seizing the opportunity from Metop-C


Investigador: Estel Cardellach Galí

Outreach video prepared by EUMETSAT to explain the relevance of Metop-C, satellite launched on November 7, 2018.
Researcher: Estel Cardellach Galí

"Seizing the opportunity from Metop-C" is an outreach video prepared by EUMETSAT to explain the relevance of Metop-C, satellite launched on November 7, 2018. The ICE/IEEC appears in minute 3:20, describing the activities and products on space weather and ionosphere. The video can be viewed at: https://www.youtube.com/watch?v=bubHKB2OuVU, in the youtube channel of EUMETSAT (https://www.youtube.com/user/EUMETSAT1).
14
Octubre 2018

La música de las estrellas


Investigador: Nanda Rea

La astrofísica Nanda Rea aplica en la ciencia el rigor y la creatividad que aprendió en sus estudios de flauta y canto
Researcher: Nanda Rea

Artículo sobre Nanda Rea con motivo de la entrega del premio Nacional de Recerca en la categoria Talento Joven el pasado 15 de octubre de 2018 en el Teatre Nacional de Catalunya. Este premio está concedido por la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació.
04
Octubre 2018

Entrevista para la radio-televisión argentina DialradioTV


Investigador: Mar Mezcua Pallerola

Segmento Astronómico con Jaime García
Researcher: Mar Mezcua Pallerola

Entrevista sobre agujeros negros de masa intermedia y núcleos activos de galaxias, sobre cómo observar agujeros negros, y sobre cómo realizar una carrera científica en astrofísica. 
DialradioTV: Segmento Astronómico con Jaime García: Episodio 17, vídeo 2
06
Septiembre 2018

Newspaper article


Investigador: Francisco Javier Castander Serentill

Diario de Teruel newspaper article
Researcher: Francisco Javier Castander Serentill

Article in local newspaper "Diario de Teruel" on 2018 September 6
05
Septiembre 2018

Sorprenentment (o no) hi ha qui sí que entén la mecànica quàntica --Sobre el significat de la paraula entendre


Investigador: Emilio Elizalde

Divulcat: Sorprenentment (o no) hi ha qui sí que entén la mecànica quàntica --Sobre el significat de la paraula entendre
Researcher: Emilio Elizalde

Doncs vet aquí que fa un parell de setmanes vaig trobar un físic, Premi Nobel com el propi Feynman (no podia ser d’altra manera), que confessà que ell sí que entenia la mecànica quàntica (MQ), fins i tot millor que la mecànica clàssica (MC). I ho va fer en públic, davant dues mil persones, en el gran auditori del Palau de Congressos de Barcelona. Va ser en un Panel de Premis Nobel on es discutia el passat, present i futur de la Física Atòmica, organitzat en el marc de la 26ena Conferència Internacional, ICAP2018, d’aquesta disciplina científica. La qual, tot sigui dit, va néixer el segle passat com una entelèquia purament teòrica, com una ciència inútil, i que ara governa el mon, amb les seves nombroses i importantíssimes aplicacions, per no parlar de les que es preveuen per al futur. La discussió fou d’allò més interessant.

Cal remarcar d’entrada que no és gens freqüent trobar-se amb sis premis Nobel (en aquest cas Claude Cohen-Tannoudji, William D. Phillips, Wolfgang Ketterle, Roy J. Glauber, Theodor W. Hänsch i Serge Haroche) en un mateix espaitemps discutint sobre un tema, ni a Barcelona ni a qualsevol altre lloc del món. A mi em va sobtar molt que aquesta reunió d’altíssim nivell científic no tingués més ressò en els mitjans de comunicació de la nostra ciutat. Deu ser un reflex de la tan escassa consideració que la ciència te al nostre país.
04
Septiembre 2018

Middleweight Black Holes Provide Window to Early Universe


Investigador: Mar Mezcua Pallerola

How did supermassive black holes form? Two studies discover dozens of middle-mass black holes in dwarf galaxies to fuel an ongoing debate.
Researcher: Mar Mezcua Pallerola

Heavyweight black holes are a surprisingly common feature of the universe, lurking or blazing in galaxies near and far. But a question has long troubled astronomers: Where did these so-called supermassive black holes — typically ranging in mass from millions to billions of Suns — come from? Two studies using X-ray observations give two different answers.

https://www.skyandtelescope.com/astronomy-news/middleweight-black-holes-early-universe/
31
Julio 2018

¿Qué le pasará al Sol cuando choquen la Vía Láctea y Andrómeda?


Investigador: Aldo Serenelli

Respuesta a un lector de la Vanguardia que formuló la pregunta ¿Qué le pasará al Sol cuando choquen la Vía Láctea y Andrómeda?
Researcher: Aldo Serenelli

Respuesta a un lector de la Vanguardia que formuló la pregunta ¿Qué le pasará al Sol cuando choquen la Vía Láctea y Andrómeda?
22
Julio 2018

La càmera del l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya enregistra un bòlid des de l'Observatori de l'Ebre


Investigador: Josep M. Trigo-Rodríguez

Enregistrament d'una bola de foc des de l'estació situada a l'Observatori de l'Ebre en el Temps de TV3
Researcher: Josep M. Trigo-Rodríguez

Enregistrament d'una bola de foc des de l'estació situada a l'Observatori de l'Ebre (Roquetes, Tarragona) en el Temps  de TV3
Institute of Space Sciences (IEEC-CSIC)

Campus UAB, Carrer de Can Magrans, s/n
08193 Barcelona.
Phone: +34 93 737 9788
Email: ice@ice.csic.es
Website developed with RhinOS

Síguenos


An institute of the Consejo Superior de Investigaciones Científicas

An institute of the Consejo Superior de Investigaciones Científicas
Affiliated with the Institut d'Estudis Espacials de Catalunya

Affiliated with the Institut d'Estudis Espacials de Catalunya