Outreach activities

Número de entradas: 42

23
Marzo 2017

Radioastronomia i astroquímica: Desxifrant els orígens del sistema solar


Investigador: Gemma Busquet

En aquesta xerrada parlarem de com la radio astronomia ens permet veure la llum no visible de les regions de formació estel·lar
Researcher: Gemma Busquet

En una nit fosca, ben allunyats de les grans ciutats, podem contemplar la Via Làctia, el seu color blanquinós degut als cúmuls d’estels que la formen en contrast amb el que semblen forats en el cel. No vas ser fins a mitjans del segle XX que es va associar aquestes regions fosques amb els llocs on neixen les estrelles, i gràcies als avenços en astronomia infraroja i mil·limètrica es va establir una relació entre els núvols foscos i la formació d’estels. En aquesta xerrada parlarem de com la radio astronomia ens permet veure la llum no visible de les regions de formació estel·lar així com el procés que dóna lloc a la formació d’estels i sistemes planetaris. 
08
Marzo 2017

Els fenòmens més energètics de l'Univers desvetllats pels satèl·lits


Investigador: Margarita Hernanz

Outreach Talk
Researcher: Margarita Hernanz

Invited outreach talk at Agrupació Astronòmica de Sabadell: L'Univers és travessat per radiació de molt alta energia —els anomenats raigs X i raigs gamma— que afortunadament no arriba a la Terra, absorbida per l'atmosfera. És molt interessant esbrinar l'origen d'aquesta radiació, que ens desvetlla fenòmens com l'anihilació de matèria i antimatèria o els raigs còsmics, que durant molts anys no es podien estudiar. Explicarem l'Univers més energètic i les tècniques d'observació des de l'espai, mostrant com la combinació de la tecnologia i la ciència és crucial per avançar en el coneixement de l'Univers.
08
Marzo 2017

Les Equacions d'Einstein: la Geometria i la Física de l'Univers


Investigador: Emilio Elizalde

Curs de doctorat al Dept. de Matemàtica de la Universitat de Lleida
Researcher: Emilio Elizalde

Curs de doctorat al Departament de Matemàtica de la Universitat de Lleida, amb el títol Les Equacions d'Einstein: la Geometria i la Física de l'Univers.
8 de març de 2017 des de les 15:30 i amb una durada de 4 hores.
04
Marzo 2017

Els meteorits com a bressol de la química prebiòtica i abonament de la Terra envers l'origen de la vida


Investigador: Josep M. Trigo-Rodríguez

Els meteorits com a bressol de la química prebiòtica i abonament de la Terra envers l'origen de la vida
Researcher: Josep M. Trigo-Rodríguez

Dins el marc de la 17a edició del cicle Dissabtes de la Física de la UAB, Josep Maria Trigo Rodríguez, investigador del ICE (IEEC-CSIC) impartirà la conferència "Els meteorits com a bressol de la química prebiòtica i abonament de la Terra envers l'origen de la vida" el contigut de la qual és: Les condrites carbonàcies contenen claus sobre l'origen de l'evolució prebiòtica que precedeix la formació del planeta Terra. Aquestes roques que contenen compostos orgànics complexos procedeixen de petits asteroides rics en aigua i matèria orgànica i poden estudiar-se a l'Institut de Ciències de l'Espai (IEEC-CSIC), repositori internacional de meteorits Antàrtics de la NASA. El futur retorn de mostres de d'asteroides primitius que completaràn les missions OSIRIS-REx de NASA i Hayabusa 2 de JAXA ens proporcionarà noves pistes sobre el paper enriquidor que van tenir envers l'origen de la vida a la Terra.
22
Febrero 2017

IRAIT: un telescopi a l'Antàrtida


Investigador: Francesc Vilardell Sallés

Com l'IEEC col·labora en el projecte IRAIT
Researcher: Francesc Vilardell Sallés

Una de les col·laboracions internacionals de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) en telescopis robòtics es centra en el telescopi IRAIT, situat a Dome C, l'Antàrtida. L'IEEC col·labora en aquest projecte encarregant-se del sistema de control dels miralls secundari i terciari, però també donant suport tècnic al lloc de destinació. Per això, a finals de 2015, vam realitzar una estada de tres mesos a l'Antàrtida. En aquesta conferència explicarem com es treballa en un dels llocs més remots del planeta.
18
Febrero 2017

Supernoves


Investigador: Jordi Isern Vilaboy

Què són les supernoves? Com es classifiquen? Una introducció en el món de les grans explosions estel·lars
Researcher: Jordi Isern Vilaboy

Dins el marc de la 17a edició del cicle Dissabtes de la Física de la UAB, Jordi Isern, investigador del ICE (IEEC-CSIC) parlarà sobre les supernoves, el tema principal de la seva recerca.
16
Febrero 2017

Les Ones Gravitatòries: Una nova revolució en Astronomia


Investigador: Carlos Sopuerta

Talk at ASSOCIACIÓ ASTRONÒMICA SANT CUGAT-VALLDOREIX
Researcher: Carlos Sopuerta

L'anunci de la primera detecció directa d'ones gravitacionals (GW) per la col·laboració LIGO (Observatori d'Ones Gravitatòries d'Interferometria Làser) ha suposat l'inici d'una nova forma d'astronomia que ja ens ha donat descobriments revolucionaris i que esperem doni molts mes.  En aquesta xerrada  tractaré de resumir que són les ones gravitatòries, què podem aprendre d'aquestes observacions, i la situació actual i futura del camp.
11
Febrero 2017

La Revolució de l'Astronomia d'Ones Gravitatòries


Investigador: Carlos Sopuerta

Dissabtes de la Física 2017. Departament de Física de la UAB
Researcher: Carlos Sopuerta

L'any passat vam veure l'anunci de la primera detecció directa d'ones gravitacionals (GW) per la col·laboració LIGO (Laser Interferometer Gravitational d'ona Observatori).   Això suposa l'inici d'una nova forma d'astronomia que ja ens ha donat descobriments revolucionaris i que esperem doni molts mes.  En aquesta xerrada  tractaré de resumir que són les ones gravitatòries, què podem aprendre d'aquestes observacions, i la situació actual i futura del camp.
20
Enero 2017

Gravitational Waves: A new messenger of the Universe


Investigador: Carlos Sopuerta

Talk for High-school Teachers. 10 years of the 2nd period of the permanent seminari on Physics and Chemistry.
Researcher: Carlos Sopuerta

Fa més d'un any que LIGO (Observatori d'Ones Gravitatòries d'Interferometria Làser) va inaugurar l'era de l'Astronomia d'Ones Gravitatòries observant, per primera vegada, l'emissió d'ones
gravitatòries d'un sistema binari de forats negres (la primera vegada que es detecta aquest tipus de sistema). A la mateixa vegada, la missió espacial LISA Pathfinder de l'Agència Espacial Europea (ESA) ha demostrat la tecnologia pel futur detector espacial d'Ones Gravitatòries, la missió L3 d'ESA. En aquesta xerrada parlarem de com són aquestes ones que Einstein va predir a la seva teoria de la Relativitat General, com es poden detectar i quins descobriments podem esperar en els propers anys.
29
Diciembre 2016

Un post del blog de Cristina Manuel en Investigación y Ciencia, entre lo más leído de la revista


Investigador: Cristina Manuel Hidalgo

Un post del blog de Cristina Manuel en Investigación y Ciencia, entre lo más leído de la revista
Researcher: Cristina Manuel Hidalgo

El post del blog "En perspectiva" de Cristina Manuel en la revista Investigación y Ciencia, " Explicando la teoría de la relatividad durante una comida navideña" se encuentra entre lo más leído de la revista, y ha tenido gran eco en las redes sociales    
Institute of Space Sciences (IEEC-CSIC)

Campus UAB, Carrer de Can Magrans, s/n
08193 Barcelona.
Phone: +34 93 737 9788
Email: ice@ice.csic.es
Website developed with RhinOS

Síguenos


An institute of the Consejo Superior de Investigaciones Científicas

An institute of the Consejo Superior de Investigaciones Científicas
Affiliated with the Institut d'Estudis Espacials de Catalunya

Affiliated with the Institut d'Estudis Espacials de Catalunya