Outreach activities

Número de entradas: 89

04
Marzo 2017

Els meteorits com a bressol de la química prebiòtica i abonament de la Terra envers l’origen de la vida


Investigador: Josep M. Trigo-Rodríguez

Xerrada convidada als Dissabtes de la Física de la Universitat Autònoma de Barcelona
Researcher: Josep M. Trigo-Rodríguez

Fem un repàs als estudis pioners sobre les propietats catalítiques dels meteorits anomenats condrites. Un estudi nostre recent indica que els seus minerals en presència d'aigua i formamida posseeixen propietats desconegudes en altres roques, essent capaces de catalitzar compostos orgànics complexos: aminoàcids, bases nitrogenades, etc...
 
22
Febrero 2017

IRAIT: un telescopi a l'Antàrtida


Investigador: Francesc Vilardell Sallés

Com l'IEEC col·labora en el projecte IRAIT
Researcher: Francesc Vilardell Sallés

Una de les col·laboracions internacionals de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) en telescopis robòtics es centra en el telescopi IRAIT, situat a Dome C, l'Antàrtida. L'IEEC col·labora en aquest projecte encarregant-se del sistema de control dels miralls secundari i terciari, però també donant suport tècnic al lloc de destinació. Per això, a finals de 2015, vam realitzar una estada de tres mesos a l'Antàrtida. En aquesta conferència explicarem com es treballa en un dels llocs més remots del planeta.
18
Febrero 2017

Supernoves


Investigador: Jordi Isern Vilaboy

Què són les supernoves? Com es classifiquen? Una introducció en el món de les grans explosions estel·lars
Researcher: Jordi Isern Vilaboy

Dins el marc de la 17a edició del cicle Dissabtes de la Física de la UAB, Jordi Isern, investigador del ICE (IEEC-CSIC) parlarà sobre les supernoves, el tema principal de la seva recerca.
16
Febrero 2017

Les Ones Gravitatòries: Una nova revolució en Astronomia


Investigador: Carlos Sopuerta

Talk at ASSOCIACIÓ ASTRONÒMICA SANT CUGAT-VALLDOREIX
Researcher: Carlos Sopuerta

L'anunci de la primera detecció directa d'ones gravitacionals (GW) per la col·laboració LIGO (Observatori d'Ones Gravitatòries d'Interferometria Làser) ha suposat l'inici d'una nova forma d'astronomia que ja ens ha donat descobriments revolucionaris i que esperem doni molts mes.  En aquesta xerrada  tractaré de resumir que són les ones gravitatòries, què podem aprendre d'aquestes observacions, i la situació actual i futura del camp.
11
Febrero 2017

La Revolució de l'Astronomia d'Ones Gravitatòries


Investigador: Carlos Sopuerta

Dissabtes de la Física 2017. Departament de Física de la UAB
Researcher: Carlos Sopuerta

L'any passat vam veure l'anunci de la primera detecció directa d'ones gravitacionals (GW) per la col·laboració LIGO (Laser Interferometer Gravitational d'ona Observatori).   Això suposa l'inici d'una nova forma d'astronomia que ja ens ha donat descobriments revolucionaris i que esperem doni molts mes.  En aquesta xerrada  tractaré de resumir que són les ones gravitatòries, què podem aprendre d'aquestes observacions, i la situació actual i futura del camp.
20
Enero 2017

Gravitational Waves: A new messenger of the Universe


Investigador: Carlos Sopuerta

Talk for High-school Teachers. 10 years of the 2nd period of the permanent seminari on Physics and Chemistry.
Researcher: Carlos Sopuerta

Fa més d'un any que LIGO (Observatori d'Ones Gravitatòries d'Interferometria Làser) va inaugurar l'era de l'Astronomia d'Ones Gravitatòries observant, per primera vegada, l'emissió d'ones
gravitatòries d'un sistema binari de forats negres (la primera vegada que es detecta aquest tipus de sistema). A la mateixa vegada, la missió espacial LISA Pathfinder de l'Agència Espacial Europea (ESA) ha demostrat la tecnologia pel futur detector espacial d'Ones Gravitatòries, la missió L3 d'ESA. En aquesta xerrada parlarem de com són aquestes ones que Einstein va predir a la seva teoria de la Relativitat General, com es poden detectar i quins descobriments podem esperar en els propers anys.
29
Diciembre 2016

Un post del blog de Cristina Manuel en Investigación y Ciencia, entre lo más leído de la revista


Investigador: Cristina Manuel Hidalgo

Un post del blog de Cristina Manuel en Investigación y Ciencia, entre lo más leído de la revista
Researcher: Cristina Manuel Hidalgo

El post del blog "En perspectiva" de Cristina Manuel en la revista Investigación y Ciencia, " Explicando la teoría de la relatividad durante una comida navideña" se encuentra entre lo más leído de la revista, y ha tenido gran eco en las redes sociales    
29
Noviembre 2016

The discovery of Gravitational Waves


Investigador: Carlos Sopuerta

CICLE ONES GRAVITACIONALS, MISSIONS ESPACIALS
Researcher: Carlos Sopuerta

LIGO (Observatorio de Ondas Gravitatorias de Interferometría Láser) acaba de inaugurar la era de la astronomía de ondas gravitatorias con la observación del primer sistema binario de agujeros negros. Al mismo tiempo, por un lado, la misión espacial LISA Pathfinder de ESA ha demostrado la tecnología para el futuro detector espacial de ondas gravitatorias, la misión L3 de ESA. Por el otro, radiotelescopios monitorizando púlsares están muy cerca de detectar ondas gravitatorias de muy bajas frecuencias. Todos estos acontecimientos hacen que las ondas gravitatorias sean un ingrediente muy importante para entender mejor el universo, sobre todo los fenómenos más "oscuros", como lo que involucran a los agujeros negros. En esta charla hablaremos de cómo son estas ondas, cómo pueden ser detectadas y qué hallazgos podemos esperar en los próximos años.
21
Noviembre 2016

Gravity Cosmologist Sergei Odintsov on Newton’s law, modifications of general relativity, and the essence of gravity


Investigador: Sergei D Odintsov

interview for Serious Science
Researcher: Sergei D Odintsov

interview
19
Noviembre 2016

L’inici de la nova astronomia d’ones gravitatories


Investigador: Carlos Sopuerta

Xerrada al Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC). JORNADA PASSAT, PRESENT I FUTUR DE LA RECERCA CIENTÍFICA
Researcher: Carlos Sopuerta

Poc abans del centenari de la Relativitat General d’Albert Einstein, el 14 de setembre de 2015, els dos detectors LIGO (Observatory d’Ones Gravitatòries d’Interferometria Làser) van observar un senyal d’ones gravitatòries. Aquesta és la primera vegada a la història que es mesuren aquestes ones de forma directa i suposa la confirmació de l’última predicció  de la Relativitat General d’Albert Einstein: L’existència de les Ones Gravitatòries. El 26 de Desembre de 2015 LIGO va tornar a detectar Ones Gravitatòries. L’anunci d’aquest descobriment històric va tenir lloc l’11 de Febrer de 2016 i marca l’inici d’un nou tipus d’astronomia: l’Astronomia d’Ones Gravitatòries.  A partir d’ara, LIGO i altres observatoris similars, cercaran aquestes ones, les quals ens informaran dels fenòmens més violents a l’Univers: des de la col·lisió de forats negres als ecos de l’Univers primitiu. En aquesta xerrada parlarem de com són aquestes ones, com es poden detectar i quins descobriments podem esperar en els propers anys.
Institute of Space Sciences (IEEC-CSIC)

Campus UAB, Carrer de Can Magrans, s/n
08193 Barcelona.
Phone: +34 93 737 9788
Email: ice@ice.csic.es
Website developed with RhinOS

Síguenos


An institute of the Consejo Superior de Investigaciones Científicas

An institute of the Consejo Superior de Investigaciones Científicas
Affiliated with the Institut d'Estudis Espacials de Catalunya

Affiliated with the Institut d'Estudis Espacials de Catalunya