News

Una exposició del CSIC a Catalunya mostra la investigació científica a través d’objectes excepcionals


30 de juny de 2022

Crèdits: Lydia Gallego.

  • Ho farà a través de 8 objectes de recerca de diferents àmbits científics. Cadascú anirà acompanyat per una càpsula audiovisual.

  • L’objecte que inaugura l’exposició és el meteorit Sikhote-Alin, caigut a Rússia fa 75 anys. El meteorit, que pertany a l'Institut de Ciències de l'Espai (ICE-CSIC), estarà exposat des d'avui, Dia internacional de l'asteroide, fins al 2 de setembre i es podrà visitar a la seu del CSIC a Catalunya.

La Delegació del CSIC a Catalunya inaugura avui l'exposició ‘Objectes de la Recerca’ a la seu de Barcelona, ​​que té com a objectiu mostrar la recerca que es duu a terme als diferents centres del CSIC a través d'objectes excepcionals. Entre ells, un fragment del meteorit Sikhote-Alin, que va caure sobre la Terra a Rússia el 1947; antics documents de l'època colonial a Guinea Espanyola; o un dispositiu electrònic que va ser instal·lat a la sonda espacial BepiColombo enviada a Mercuri.

Cada dos mesos aproximadament el contingut de l'exposició anirà canviant per acollir cada objecte protagonista. L'exposició es troba dins de la pròpia delegació, a l'avantsala al saló d'actes, i hi passaran des de juny del 2022 i fins a finals del 2023 un total de 8 objectes de recerca, procedents de diversos centres del CSIC a Catalunya.

Aquesta activitat de divulgació persegueix dinamitzar els continguts científics que es produeixen a Catalunya per apropar-los a la ciutadania, sobretot aquella més propera a la delegació, ubicada al barri barceloní del Raval.

A més de l'objecte seleccionat, l'exposició comptarà amb imatges i textos, i una projecció d'un vídeo realitzat al centre del qual prové l'objecte, i que té com a narradors els mateixos investigadors que treballen amb la peça exposada i que, per tant, coneixen de primera mà.

Primer objecte: el meteorit Sikhote-Alin

Amb motiu del Dia de l'asteroide, avui 30 de juny, l'exposició queda inaugurada amb el meteorit Sikhote-Alin, provinent de l'Institut de Ciències de l'Espai (ICE-CSIC), i compta amb la participació de l'investigador del mateix centre i de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) Josep Maria Trigo-Rodríguez.

El mateix investigador farà una xerrada sobre meteorits i asteroides, el seu origen i perill d'impacte, en una data encara per determinar. Es podrà assistir tant presencialment com per streaming mitjançant una inscripció prèvia.

Exposició

  • On? Delegació del CSIC a Catalunya: C/ Egipcíaques, 15, 08001 Barcelona
  • Quan? Del 30 de juny al 2 de setembre
  • Horari: dilluns a dijous de 7.30 a 18.45 i divendres de 7.30 a 16.45.

Càpsules audiovisuals gravades i editades en castellà i català per INSPIRE VIDEO Héctor Cabezas.

En aquest vídeo, disponible en castellà i català, l'investigador de l'ICE-CSIC i de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) Josep Maria Trigo-Rodríguez parla de la caiguda del meteorit Sikhote-Alin, la caracterització i recuperació de nous meteorits i la importància d'estudiar meteorits en el marc de futures missions espacials.

Des de fa una dècada, l'Institut de Ciències de l'Espai (ICE-CSIC) és un repositori internacional de meteorits antàrtics de la NASA. L'investigador Josep Maria Trigo-Rodríguez també coordina la Xarxa de Recerca Bòlids i Meteorits (SPMN), que des de l'any 2003 realitza un seguiment de grans bòlids a Espanya.

Propers objectes

En els mesos vinents, la delegació acollirà altres objectes de recerca, entre els quals el visitant podrà trobar: un testimoni geològic provinent de l'Institut Geociències Barcelona (GEO3BCN) de la mà de l'investigador Santiago Giralt; documentació colonial relativa a la plantació de cafè de la Hisenda Verge de Montserrat (Guinea Espanyola) de la Institució Milà i Fontanals de recerca en Humanitats (IMF-CSIC) que compta amb la participació de Yolanda Aixelà; o un dispositiu electrònic instal·lat a la sonda BepiColombo i realitzat dins de l'Institut de Microelectrònica (IMB-CNM-CSIC) a través de les explicacions de Philippe Godignon i Miquel Vellvehi, entre altres objectes que s'exposaran a partir del 2023.

Comunicació Delegació del CSIC a Catalunya i l'Institut de Ciències de l'Espai

Contacte



© 2021 Institute of Space Sciences (ICE-CSIC). All rights reserved.