Benvinguts a la nostra pàgina web

Diego F. Torres

Estem fascinats per l'espai. El cel vast i dinàmic, que estudiem en totes les gammes de freqüències, fins i tot en ones gravitacionals, tant de la terra com de l'espai, ens meravella i ens fa somiar.

Volem entendre el cosmos amb una perspectiva de les ciències espacials i contribuir amb la nostra investigació. Estem interessats en desenvolupar tant models teòrics com tecnologies per escodrinyar el nostre estudi de matèria, ja sigui un planeta, una estrella, una galàxia o tot l'univers. També estem interessats a utilitzar les tecnologies espacials, per comprendre millor la nostra pròpia Terra, modelar millor el seu canvi climàtic i desenvolupar eines predictives que podrien ajudar a evitar els efectes dels desastres naturals.

Aquest web pretén transmetre, tant els resultats i objectius de la nostra investigació, com la nostra pròpia motivació per estudiar aquests temes, i es una forma de convidar a altres a unir-se a nosaltres en aquest esforç.

Participem a un nivell significatiu en més d'una dotzena de missions i experiments en terra. Entre aquestes podem citar una participació significativa en missions de la importància de LISA Pathfinder & LISA, per a la detecció de les ones gravitacionals (per al primer, vam fer la Unitat de Gestió de Dades essencials a la missió i ens encarreguem del Diagnòstic de Dades Euclid ( som responsables de la safata del filtre d'instruments, i en el Segment de Terra, liderant la Unitat d'Organització de Simulacions i la Unitat d'Organització de Desplaçament Vermell fotomètric) i l'Observatori de Raigs Gamma Fermi de la NASA, sent l'única institució a Espanya que és membre de la col·laboració que gestiona aquesta instal·lació). També hem fet contribucions significatives a experiments com ara el Telescope Array de Cherenkov (desenvolupant el seu complex sistema de programació), el Dark Energy Survey (contribuint al Decam CCD, l'electrònica i el telescopi), i liderant científicament l'espectrògraf CARMENES. Aquests són només alguns exemples. Al web trobareu més detalls.

El principal actiu (i objectiu) del nostre institut, és la capacitat de produir models teòrics i fenomenològics d'avantguarda, del que estudiem observacionalmente, per tancar aquest cercle virtuós que va des del desenvolupament tecnològic, fins a les observacions i la comprensió, participant en tots tres. Això és la nostra raó de ser i el nostre segell de qualitat.

Tot això es tradueix en una alta productivitat, a través d'una col·lecció àmpliament esmentada d'articles científics. Per exemple, la nostra producció en 2011-2015 va ser sistemàticament mesurada juntament amb la de tots els altres instituts del CSIC, a "La actividad científica del CSIC a través de indicadores bibliográficos ", IFS-CSIC, Madrid, desembre de 2016. D'aquest estudi, remarquem:

  • Som el primer institut del CSIC a totes les àrees de la Física a Catalunya quan es classifiquen per productivitat, tot i les diferències en nombre de personal (p.122).
  • Els nostres documents són citats més del doble de la mitjana mundial (p.106).
  • De tots els instituts del CSIC (més de 40) que publiquen en l'àrea d'Astronomia i Astrofísica, som el tercer pel nombre d'articles (tot i que altres instituts són dues vegades o fins i tot tres vegades mes grans). (p. 180).
  • El 89% de la nostra producció es publica en el primer quartil de les revistes classificades per factor d'impacte (p.97).
  • El 88% dels nostres treballs publicats en el període 2011-2015 ja han estat citats al gener de 2016 i som el segon institut, dels 47 instituts del CSIC en Física, quan es classifiquen per cites per article. (p.97).
  • Del primer 1% dels articles més citats en Física i Ciències Espacials (87 articles), produïts pel CSIC en el període 2011-2015, el 27% són nostres (24 articles) (p.873).

Visita´ns, estarem encantats de rebre't. I si vostè és un estudiant o un jove investigador interessat en les ciències de l'espai i desitja seguir una carrera en aquest camp, consideri esdevenir un membre de la nostra aventura.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Institute of Space Sciences (IEEC-CSIC)

Campus UAB, Carrer de Can Magrans, s/n
08193 Barcelona.
Phone: +34 93 737 9788
Email: ice@ice.csic.es
Website developed with RhinOS

Segueix-nos


An institute of the Consejo Superior de Investigaciones Científicas

An institute of the Consejo Superior de Investigaciones Científicas
Affiliated with the Institut d'Estudis Espacials de Catalunya

Affiliated with the Institut d'Estudis Espacials de Catalunya