Outreach activities

Nombre d'entrades: 99

26
Maig 2021

Exoplanets entorn estrelles nanes: dels petits als gegants


Investigador: Juan Carlos Morales Peralta

Description of interesting exoplanet discoveries resulting from the CARMENES survey.
Researcher: Juan Carlos Morales Peralta

Descripció dels exoplanetes més interessants descoberts al projecte CARMENES.
15
Abril 2021

El despertar de la consciència còsmica, per l'Emilio Elizalde


Investigador: Emilio Elizalde

The Awakening of Cosmic Consciousness, by Emilio Elizalde
Researcher: Emilio Elizalde

El despertar de la consciència còsmica (II). La cosmologia és tan antiga com la mateixa consciència humana.

Pots trobar aquí l'article en català publicat al blog de l'investigador Emilio Elizalde "Obrint els ulls".
26
Març 2021

Simulant els fascinants fenòmens dels imants més forts de l'Univers


Investigador: Daniele Viganò

PIC Seminar
Researcher: Daniele Viganò

The talk will describe how to simulate the long-term evolution of magnetic field and temperature in isolated neutron stars, and the magnetic field amplification in binary neutron star mergers. These two cases require sophisticated numerical techniques, which Daniele Viganò will briefly review. The researcher will also discuss the computational cost for such simulations.

Join Google Meet
 
18
Març 2021

La investigadora de l'ICE Estel Cardellach participarà en un col·loqui per parlar de la importància del sector aeroespacial per al creixement econòmic


Investigador: Estel Cardellach

Estel Cardellach will participate in a debate on aerospace sector
Researcher: Estel Cardellach

El proper 18 de març a les 12h, la investigadora de l'ICE Estel Cardellach participarà en un col·loqui centrat en el sector aeroespacial, i més específicament, en la importància que té el subsector New Space o Nova Economia de l'Espai per al creixement econòmic.

Per què és necessari invertir en el sector espacial? La societat obté rendiment? Quins agents estan involucrats en l'ecosistema del sector? Aquest col·loqui organitzat per la Comissió de Dones en Valor i la Comissió d'Innovació-Indústria 4.0 del 22@NETWORK BCN té com objectiu respondre a aquestes preguntes.

La conversa serà moderada per Susana Prado (Presidenta de la Comissió de Dones en Valor del 22@NETWORK BCN) i participaran:
  • Estel Cardellach (Investigadora de l'Institut de Ciències de l'Espai ICE - CSIC i de l'IEEC).
  • Mireia Colina (Space Business Developer a GTD i Local Group Leader a Women in Aerospace – WIA).
  • Vanesa Ramos (Coordinadora de Projectes Estratègics - directora KIM Madrid).
  • Verònica Tercero (Coordinadora dela Estratègia NewSpace de la Generalitat de Catalunya)
Aquí es pot trobar l'ordre del dia i inscriure-s'hi.
14
Març 2021

Homenatge a Stephen Hawking, per l'Emilio Elizalde


Investigador: Emilio Elizalde

A tribute to Stephen Hawking
Researcher: Emilio Elizalde

Un homenatge a Stephen Hawking: de quan vaig passar la nit a la sala de jutges de St Cross College, Oxford, i vaig dinar al costat de Stephen Hawking.

Pots trobar aquí l'article en català publicat al blog de l'investigador Emilio Elizalde "Obrint els ulls".
12
Març 2021

Les dones de l'ICE es reuniran en un esdeveniment en línia per conèixer millor la feina de les investigadores


Investigador: Mar Mezcua; Laura Tolós; Helena Domínguez; Margarida Hernanz; Alice Borghese; Vanessa Graber; Estel Cardellach

ICE women online talks
Researcher: Mar Mezcua; Laura Tolós; Helena Domínguez; Margarida Hernanz; Alice Borghese; Vanessa Graber; Estel Cardellach

Aquest 8 de març, des de l'Institut de Ciències de l'Espai (ICE, CSIC) ens sumem a la celebració del Dia Internacional de la Dona.

Per això, hem planejat un esdeveniment en línia per a totes les dones que treballen a l'ICE aquest divendres 12 de març. Les investigadores i les dones del personal d'administració i de comunicació ens reunirem de manera online per crear un espai de debat, en el qual les dones del personal no investigador coneguem amb més detall el treball de les científiques que treballen al nostre centre. El nostre objectiu és poder apropar-nos les unes a les altres i estar més en sintonia.

D'aquesta manera, pretenem donar visibilitat a les científiques de l'ICE a nivell intern i fomentar la sororitat.

L'esdeveniment es podrà veure a posteriori al canal de YouTube de l'ICE.
11
Febrer 2021

100tifiques2021


Investigador: Laura Tolos

Talk at Escola Mare de Deu del Portal- ZER Vent d'Avall
Researcher: Laura Tolos

Talk at Escola Mare de Déu del Portal- ZER Vent d'Avall
11
Febrer 2021

Investigadores de l'ICE participen en xerrades en línia per a estudiants amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència


Investigador: Cristina Manuel Hidalgo; Nanda Rea ; Vanessa Graber; Helena Domínguez Sánchez ; Laura Tolós ; Mar Mezcua

International Day of Women and Girls in Science
Researcher: Cristina Manuel Hidalgo; Nanda Rea ; Vanessa Graber; Helena Domínguez Sánchez ; Laura Tolós ; Mar Mezcua

L'11 de febrer celebrem el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència! Com a part de la iniciativa 100tífiques del Barcelona Institute of Science of Technology (BIST) i la Fundacíó Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi), cinc investigadores del nostre centre faran xerrades en línia a escoles sobre #WomenInSTEM #WomenInScience. Les investigadores que hi participen són:
 
Cristina Manuel Hidalgo, física teòrica. Li interessa especialment la "matèria condensada d'interaccions fortes (o cromodinàmica quàntica)" i s'especialitza en trobar els seus marcadors en entorns astrofísics i cosmològics. Les seves línies de recerca són la cromodinàmica quàntica en condicions extremes, la matèria formada per quarks i els seus marcadors en estels compactes, plasma de quark i gluons i astropartícules.
 
Nanda Rea és doctora en Astrofísica sobre estels de neutrons i forats negres. Ve d'Itàlia i recentment ha col·laborat amb la iniciativa Path2Integrity amb l'objectiu d'avançar cap a la innovació ètica en la recerca. És la investigadora principal d’una acció H2020 COST en estels de neutrons. S’ha centrat en els magnetars, estrelles de neutrons amb una gran velocitat de rotació i amb camps magnètics extremament intensos. Ha descobert el primer magnetar de camp magnètic feble.
L'any passat va rebre el Premi de la Fundació Banc Sabadell a les Ciències i l'Enginyeria i el 2019 va rebre el Premi al Talent Científic Jove Femení de la Fundación Real Academia de Ciencias de España (FRACE).
 
L'alemanya Vanessa Graber és astrofísica teòrica i investigadora sènior postdoctoral. Actualment treballa amb la Nanda Rea en el projecte @ErcMagnesia, enfocat a l'obtenció d'un cens de magnetars galàctics. També és membre de la xarxa europea PHAROS, orientada a l'estudi de la física i astrofísica d'estels de neutrons des d'un punt de vista multidisciplinari. La seva recerca se centra principalment en dues àrees d'investigació: la interfície entre l'astrofísica i la física de la matèria condensada i la síntesi de poblacions d'estels de neutrons aïllats.
 
Helena Domínguez Sánchez és astrònoma i investigadora postdoctoral de l’ICE. La seva investigació es basa en la formació i evolució de galàxies des d'un punt de vista observacional. El seu objectiu és comprendre com i per què les propietats de les galàxies han canviat al llarg de la història de l'Univers. Durant els darrers anys, Domínguez s'ha especialitzat en aprenentatge automàtic i és pionera en l'ús de tècniques de deep learning en astronomia.
 
Laura Tolós és física i investigadora, i s’ha especialitzat en l’estudi teòric de la matèria en condicions de temperatura i densitat extremes, com les que es poden observar en objectes estel·lars, com els estels de neutrons. Juntament amb la Nanda Rea, forma part de l’equip d’investigadors del centre involucrats en el disseny científic del satèl·lit de raigs X eXTP.

A més, el proper 18 de febrer Mar Mezcua serà una de les 75 astrofísiques disponibles per parlar sobre la seva recerca i la seva experiència com a dona científica a la iniciativa "Xateja amb una astrònoma", organitzada per la Comissió Dona i Astronomia de la Societat Espanyola d'Astronomia (SEA) i patrocinada per la Família Varela López en homenatge i record a l'Angela Maria i Arturo, i per la plataforma PureChat. La investigadora estudia com es formen i creixen els forats negres supermassius i com el seu creixement afecta la pròpia galàxia. Per a això, investiga una àmplia gamma d'objectes astronòmics amb un enfocament de longitud d'ona múltiple.
 
 
08
Febrer 2021

"Chat with an Astronomer" 2021


Investigador: Mar Mezcua Pallerola

#11F: ICE researcher Mar Mezcua participates in the IV edition of "Chat with an Astronomer"
Researcher: Mar Mezcua Pallerola

El próximo 18 de febrero de 2020, de 10 de la mañana a 10 de la noche (horario de la Península Ibérica), tendrá lugar la IV edición de la actividad "Chatea con una Astrónoma" en el marco del 11 de febrero: Día Internacional de la Mujer y la Niña en Ciencia. Esta actividad está organizada por la Comisión Mujer y Astronomía de la Sociedad Española de Astronomía y patrocinada por la Familia Varela López en homenaje y recuerdo a Angelines y Arturo, y por la plataforma PureChat.

Mar Mezcua, del Instituto de Ciencias del Espacio (ICE, CSIC), formará parte del equipo de 75 astrofísicas españolas o trabajando en España que estarán disponibles para chatear sobre su investigación, su experiencia como mujeres científicas, la carrera investigadora o temas de astronomía general.

El objetivo principal de "Chatea con una Astrónoma" es acercar la ciencia actual al público general de mano de sus protagonistas femeninas, dando así visibilidad a su presencia y relevancia. "Chatea con una Astrónoma" es una actividad de divulgación única pues está al alcance de cualquiera que disponga de conexión a internet, independientemente de lo remota que sea su localización, y porque proporciona una plataforma directa y privada de conversación entre las astrofísicas profesionales y el público general. 

En la pasada edición de "Chatea con una Astrónoma" en febrero de 2020, las astrofísicas chateadoras atendimos más de 600 chats durante los que mantuvimos más de 200 horas de conversación. Durante 12 horas ininterrumpidas resolvimos dudas de adolescentes que se plantean elegir estudios universitarios de Física o Astrofísica, de progenitores a los que preocupa las dificultades que sus hijas encontrarán a lo largo de la carrera profesional, de peques que miran al cielo y quieren entender qué ven y de personas adultas de todas las edades cuyas ganas de aprender no han cesado.

El próximo 18 de febrero, ¡anímate a chatear con una astrónoma! Puedes hacerlo a través de los siguientes enlaces. Pero, ¡por favor!, si eres profesor/a y quieres conectarte con tu clase, te agradeceremos que abras un único chat por aula para así garantizar que podemos atender la mayor cantidad de chats posibles. 
https://www.sea-astronomia.es/comision-mujer-y-astronomia-11-de-febrero#chat
https://app.purechat.com/w/11FMujeryAstro

¡Hablamos el 18 de febrero!
17
Desembre 2020

“DE SANT PETERSBURG A SANT CUGAT: CLOENDA D’UN ANY ATÍPIC I DE CONFERÈNCIES IMPORTANTS”


Investigador: Emilio Elizalde

CONFERÈNCIA ONLINE – CLOENDA ENTITAT
Researcher: Emilio Elizalde

Ha estat un any trasbalsat per la pandèmia. La Ciència ha seguit avançant però res ha estat el mateix. S’han fet grans conferències a distància, per internet. “The Greatest Physical Discoveries of the 20th Century”, HAPP Nobel Laureate discussion panel, St. Cross College, University of Oxford (July 31, 2020), on vaig intervenir amb una qüestió, congregà més de 3.000 científics a través del Zoom. Parlaré d’això i de què és i què representa la investigació científica en aquests temps difícils.
 
CONFERÈNCIA CIENTÍFICA FINAL PROJECTE 2020, AASCV,  17-12-20
Activitat inclosa dins de la celebració IAU100
Institute of Space Sciences (IEEC-CSIC)

Campus UAB, Carrer de Can Magrans, s/n
08193 Barcelona.
Phone: +34 93 737 9788
Email: ice@ice.csic.es
Website developed with RhinOS

Segueix-nos


An institute of the Consejo Superior de Investigaciones Científicas

An institute of the Consejo Superior de Investigaciones Científicas
Affiliated with the Institut d'Estudis Espacials de Catalunya

Affiliated with the Institut d'Estudis Espacials de Catalunya