Article in local newspaper "Diario de Teruel" on 2018 September 6
05 September 2018
Sorprenentment (o no) hi ha qui sí que entén la mecànica quàntica --Sobre el significat de la paraula entendre
Researcher: Emilio Elizalde
Divulcat: Sorprenentment (o no) hi ha qui sí que entén la mecànica quàntica --Sobre el significat de la paraula entendre
Researcher: Emilio Elizalde
Doncs vet aquí que fa un parell de setmanes vaig trobar un físic, Premi Nobel com el propi Feynman (no podia ser d’altra manera), que confessà que ell sí que entenia la mecànica quàntica (MQ), fins i tot millor que la mecànica clàssica (MC). I ho va fer en públic, davant dues mil persones, en el gran auditori del Palau de Congressos de Barcelona. Va ser en un Panel de Premis Nobel on es discutia el passat, present i futur de la Física Atòmica, organitzat en el marc de la 26ena Conferència Internacional, ICAP2018, d’aquesta disciplina científica. La qual, tot sigui dit, va néixer el segle passat com una entelèquia purament teòrica, com una ciència inútil, i que ara governa el mon, amb les seves nombroses i importantíssimes aplicacions, per no parlar de les que es preveuen per al futur. La discussió fou d’allò més interessant.
Cal remarcar d’entrada que no és gens freqüent trobar-se amb sis premis Nobel (en aquest cas Claude Cohen-Tannoudji, William D. Phillips, Wolfgang Ketterle, Roy J. Glauber, Theodor W. Hänsch i Serge Haroche) en un mateix espaitemps discutint sobre un tema, ni a Barcelona ni a qualsevol altre lloc del món. A mi em va sobtar molt que aquesta reunió d’altíssim nivell científic no tingués més ressò en els mitjans de comunicació de la nostra ciutat. Deu ser un reflex de la tan escassa consideració que la ciència te al nostre país.
04 September 2018
Middleweight Black Holes Provide Window to Early Universe
Researcher: Mar Mezcua Pallerola
How did supermassive black holes form? Two studies discover dozens of middle-mass black holes in dwarf galaxies to fuel an ongoing debate.
Researcher: Mar Mezcua Pallerola
Heavyweight black holes are a surprisingly common feature of the universe, lurking or blazing in galaxies near and far. But a question has long troubled astronomers: Where did these so-called supermassive black holes — typically ranging in mass from millions to billions of Suns — come from? Two studies using X-ray observations give two different answers.
¿Qué le pasará al Sol cuando choquen la Vía Láctea y Andrómeda?
Researcher: Aldo Serenelli
Respuesta a un lector de la Vanguardia que formuló la pregunta ¿Qué le pasará al Sol cuando choquen la Vía Láctea y Andrómeda?
Researcher: Aldo Serenelli
Respuesta a un lector de la Vanguardia que formuló la pregunta ¿Qué le pasará al Sol cuando choquen la Vía Láctea y Andrómeda?
22 July 2018
La càmera del l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya enregistra un bòlid des de l'Observatori de l'Ebre
Researcher: Josep M. Trigo-Rodríguez
Enregistrament d'una bola de foc des de l'estació situada a l'Observatori de l'Ebre en el Temps de TV3
Researcher: Josep M. Trigo-Rodríguez
Enregistrament d'una bola de foc des de l'estació situada a l'Observatori de l'Ebre (Roquetes, Tarragona) en el Temps de TV3
18 July 2018
Radio Interview
Researcher: Francisco Javier Castander Serentill
Interview on local Salamanca Radio
Researcher: Francisco Javier Castander Serentill
Interview on local Salamanca Radio about the Euclid mission
28 June 2018
La fiebre del oro de los asteroides
Researcher: Josep M. Trigo-Rodríguez
Artículo en La Vanguardia
Researcher: Josep M. Trigo-Rodríguez
Más allá, en el cinturón principal, entre Marte y Júpiter, se conocen 755.000 asteroides, señala Josep Maria Trigo, investigador del Institut de Ciències de l’Espai (IEEC-CSIC).Cómo se extraerá el valioso recurso es todavía una incógnita, ya que el agua de los asteroides no se encuentra en forma de hielo, sino enlazada químicamente a otras sustancias.
La compañía americana Trans Astra está desarrollando una tecnología para evaporar la roca de los asteroides condensando la luz del sol con espejos. En el caso de los asteroides más pequeños, las empresas barajan la posibilidad de desviar sus trayectorias para acercarlos a las órbitas de Luna o la Tierra y realizar la extracción allí, lo que reduciría los costes, ya que “lo más costoso es el combustible requerido para retornar el material”, informa Josep Maria Trigo, que dirige dos proyectos financiados por el estado español para estudiar la composición de los asteroides.
19 June 2018
Entrevista a Nanda Rea al Més324 de TV3
Researcher: Nanda Rea
Entrevista a Nanda Rea en el programa Més324 de TV3
Researcher: Nanda Rea
Entrevista en directe a Nanda Rea en el programa Més324 de TV3.
08 June 2018
El 'Curiosity' desvela que Marte tuvo elementos básicos para la vida
Researcher: Josep M. Trigo-Rodríguez
Article a El Periódico
Researcher: Josep M. Trigo-Rodríguez
Sobre este hallazgo, Josep M. Trigo -investigador del Institut de Ciències de l'Espai (CSIC/IEEC), no implicado en la publicación - comenta: "Los depósitos de sedimentos estudiados en el cráter Gale nos hablan de la fase final de un periodo donde cantidades muy importantes de materia orgánica quedaron depositadas allí y preservadas de la radiación. Tales procesos abren vías a que la exploración tripulada de Marte en un futuro pudiese encontrar materia orgánica mucho mejor preservada a mayor profundidad para poder responder a una de las más preguntas más transcendentales: si llegó a surgir vida orgánica sencilla en ese entorno marciano"
03 June 2018
Descubiertas exóticas dunas en la superficie de Plutón
Researcher: Josep M. Trigo-Rodríguez
La Vanguardia
Researcher: Josep M. Trigo-Rodríguez
Detección de dunas en Plutón con declaraciones de J.M.Trigo: “New Horizons ha cambiado nuestra visión sobre Plutón”, declara por correo electrónico Josep Maria Trigo, investigador del Institut de Ciències de l’Espai (IEEC-CSIC), que no ha participado en la investigación. “Dada la distancia que nos separa de este cuerpo del Cinturón de Kuiper, no había más que unas burdas imágenes de albedo conseguidas con grandes telescopios”, añade. Pero la nave de la NASA ha revelado un mundo muy complejo. “Encontrarse un cuerpo planetario tan diverso orográficamente y dotado de una meteorología propia era ciencia ficción, así como las dunas de partículas de hielo de metano que conforman vastas extensiones de su superficie”, remarca Josep Maria Trigo.