Outreach activities

Número de entradas: 115

16
Marzo 2019

Exposició 'COSMOS, Art Alienígena a Can Castells Centre d'Art (CCCA)'


Investigador: José-Luis Gálvez Sánchez

Participació en la Exposició 'COSMOS, Art Alienígena al CCCA' que té lloc en Sant Boi de LLob. des del 16 març al 27 de juliol del 2019
Researcher: José-Luis Gálvez Sánchez

... Una gran exposició adreçada al públic infantil!
A Cosmos podreu fer ballar els planetes formant espirals de purpurina, conduir una nau extraterrestre, tocar un meteorit de 3.700 milions d’anys, conèixer a 250 alienígenes i moltes coses més envoltats de jardins i art contemporani... Art i ciència per a tota la família!

Des del principi dels temps i fins a l’actualitat, el Sol, la Lluna, les estrelles i els cometes han marcat l'evolució de l'ésser humà fins a l'actualitat. Han influït en la seva manera de viure, de pensar i de fer art.

Mirar al cel sempre ens ha fascinat i inspirat, perquè sabem que el Cosmos ha marcat la nostra vida, la nostra forma de sobreviure. Els artistes i els científics de l'actualitat, han intentat entendre i explorar el cosmos per saber-ne més sobre la vida, sobre la nostra existència i sobre nosaltres. Una part important d'aquest procés d'estudi l'han dut a terme dones. Massa temps invisibilitzades i silenciades, aquesta exposició és també un homenatge a totes elles...
15
Marzo 2019

Els meteorits i l’origen de la vida a la Terra


Investigador: Josep M. Trigo-Rodríguez

Conferència divulgativa al Institut d’Estudis Il·lerdencs (Lleida)
Researcher: Josep M. Trigo-Rodríguez

En aquesta conferència es presenten els estudis realitzats sobre les propietats catalítiques dels minerals formatius de les condrites carbonàcies i les seves implicacions per l'increment en la complexitat de compostos orgànics presents a les superfícies planetàries després del Gran Bombardeig Tardà causat fa uns 3.800 milions d'anys per la migració de Júpiter i Saturn fins a la seva situació actual.
09
Marzo 2019

Avenços en l'Astronomia d'Ones Gravitacionals


Investigador: Carlos Sopuerta

Xerrada per alumnes de secondària sobre l'Astronomia d'Ones Gravitatòries
Researcher: Carlos Sopuerta

Les Ones Gravitatòries són una predicció de la Teoria de la Relativitat General que Albert Einstein va proposar el 1915.  Cent anys més tard, el setembre de 2015, l'Observatori d'Ones Gravitatòries d'Interferometria Làser (LIGO) va detectar per primera vegada les ones gravitatòries provinents de la col·lisió de dos forats negres (Premi Nobel de Física 2017).  Des de llavors s'han detectat 10 col·lisions de forats negres i una d'estels de neutrons que han donat lloc a descobriments revolucionaris.  En aquesta xerrada es descriuran els fonaments d'aquest nou tipus d'astronomia, les perspectives futures i el seu impacte a Astrofísica, Cosmologia i Física Fonamental.
06
Marzo 2019

Visita al centre de la participant a l'esdeveniment "Ciencia en Acción" del CSIC


Investigador: Ricard Casas Rodríguez

Visita al centre de la participant a l'esdeveniment "Ciencia en Acción" del CSIC
Researcher: Ricard Casas Rodríguez

Visita al centre de la participant a l'esdeveniment "Ciencia en Acción"  del CSIC.
19
Febrero 2019

Status de l'Astronomia d'Ones Gravitatòries


Investigador: Carlos Sopuerta

Xerrada per alumnes de secondària de l'escola Sagrat Cor de Sarrià sobre l'Astronomia d'Ones Gravitatòries
Researcher: Carlos Sopuerta

L'Astronomia d'Ones Gravitatòries és ja una realitat.  Des del primer anunci de la primera detecció directa d'ones gravitacionals (GW) per la col·laboració LIGO (Observatori d'Ones Gravitatòries d'Interferometria Làser) i Virgo (detector Europeo a Itàlia) ja s'ha detectat la radiació gravitatòria provinent de la col.lisió de deu sistemas binaris de forats negres i d'un sistema binari d'estels de neutrons.   Amb aquestes deteccions s'han pogut realitzar descobriments revolucionaris.  En aquesta xerrada  tractaré de resumir que són les ones gravitatòries, què podem aprendre d'aquestes observacions, i la situació actual i futura del camp.  
16
Febrero 2019

La formació d'estrelles i sistemes planetaris


Investigador: Gemma Busquet

Xerrada sobre la formació de les estrelles i sistemes planetaris dins les jornades Dissabtes de la Física
Researcher: Gemma Busquet

En aquesta xerrada tracta de com la radioastronomia permet veure la llum no visible de les regions de formació estel·lar, així com dels darrers avenços en l’estudi de la formació d’estrelles i de com es formen i evolucionen els discs protoplanetaris que donen lloc a sistemes planetaris.
23
Enero 2019

Asteroides i cometes un segle després del llegat de Comas i Solà


Investigador: Josep M. Trigo-Rodríguez

Conferència de divulgació
Researcher: Josep M. Trigo-Rodríguez

Conferència de divulgació a Vil·la Urània sobre els treballs portats a terme per Josep Comas Solà sobre asteroides i cometes observats des de l'Observatori Fabra i els estudis que estem fent a hores d'ara a l'Institut de Ciències de l'Espai (CSIC/IEEC) des de l'Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM) amb el Telescopi Joan Oró en el seguiment dels cossos menors: asteroides, cometes i meteorits.
22
Enero 2019

Agujeros negros supermasivos: los motores más potentes del Universo


Investigador: Mar Mezcua Pallerola

Charla divulgativa sobre agujeros negros en el Caixa Forum de Tarragona
Researcher: Mar Mezcua Pallerola

Se cree que todas las galaxias tienen en su centro un agujero negro supermasivo de más de un millón de veces la masa del Sol. ¿Cómo se han formado? Es todavía un misterio. En un agujero negro activo la materia a su alrededor se calienta y emite a altas energías antes de ser tragada. Esta radiación la podemos detectar con satélites de rayos X y además nos permite estudiar muchas propiedades de los agujeros negros así como su formación. En esta charla trataremos no sólo de agujeros negros supermasivos sino también de agujeros negros estelares y de masa intermedia, los cuales se cree son las semillas a partir de los cuales crecen los supermasivos. Hablaremos también sobre canibalismo galáctico y su relación con la detección de ondas gravitacionales, las cuales ofrecen la mejor prueba sobre la existencia de los agujeros negros.

A cargo de Mar Mezcua, investigadora en el Instituto de Ciencias del Espacio - Instituto de Estudios Espaciales de Cataluña (ICE-CSIC / IEEC) con una beca Juan de la Cierva. Estudió física en la Universidad Autónoma de Barcelona y en la Universidad de La Laguna (Tenerife), donde obtuvo también la especialidad en astrofísica. Realizó su tesis doctoral en el instituto Max Planck de Radio Astronomía de Bonn (Alemania). Después ha realizado estancias postdoctorales en el Instituto de Astrofísica de Canarias, en el Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (Boston, EE.UU) y en la Universidad de Montreal (Canadá).
17
Enero 2019

Stephen Hawking: Brief history of an endless Universe


Investigador: Emilio Elizalde

Conferència divulgativa a l'Associació Astronòmica Sant Cugat-Valldoreix (AASCV)
Researcher: Emilio Elizalde

SUMMARY: Stephen Hawking va treballar en les lleis bàsiques que governen l’Univers
18
Diciembre 2018

Qué són aquells punts lluminosos del cel?


Investigador: Juan Carlos Morales Peralta

Talk about stars, planets and the different objects we can find in the night sky, a the CEIP Maria Borés (La Pobla de Claramunt, Barcelona)
Researcher: Juan Carlos Morales Peralta

Talk about what are the lights we can see on the night sky: stars, planets, nebula, galaxies... What are they? How we study them? What we already know?
Institute of Space Sciences (IEEC-CSIC)

Campus UAB, Carrer de Can Magrans, s/n
08193 Barcelona.
Phone: +34 93 737 9788
Email: ice@ice.csic.es
Website developed with RhinOS

Síguenos


An institute of the Consejo Superior de Investigaciones Científicas

An institute of the Consejo Superior de Investigaciones Científicas
Affiliated with the Institut d'Estudis Espacials de Catalunya

Affiliated with the Institut d'Estudis Espacials de Catalunya