Skip to main content

Magnet

Introducció

La iniciativa de divulgació més gran que l'institut duu a terme és la col·laboració Magnet. El programa, liderat per la fundació privada Fundació Bofill, s'inspira en el model dels Estats Units i pretén lluitar contra la segregació escolar a Catalunya. L'ICE col·labora amb la escola pública Gabriel Castellà i Raich, escola amb dificultats d'integració de la localitat d'Igualada, a la província de Barcelona.

L'institut contribueix ajudant el professorat de la escola a desenvolupar projectes científics innovadors i atractius. Hi participen tant un grup de coordinadors com un grup de personal investigador que hi actua com a assessor. Les persones involucrades en el projecte donant suport al professorat per dissenyar els projectes científics, treballant al costat de l'educador del programa i el personal de l'escola.

Activitats recents

No te'n perdis cap!

Gener - maig, 2023

Exposició fotogràfica

L'ICE-CSIC i l'escola van col·laborar per fer una exposició fotogràfica amb imatges conegudes de l'espai, acompanyades d'un repte o una pregunta que s'ha de plantejar l'alumnat, com la imatge d'exemple.

Al segon i tercer trimestre, es van treballar els reptes per classes amb el professorat i/o amb el suport dels investigadors/es per dinamitzar l'activitat.


26 de maig, 2023

Activitat sobre el naixement dels estels

Com neix un estel? La investigadora Celsa Araujo i el cap de comunicació i divulgació Jorge Rivero van assistir a l'escola per fer una activitat sobre com neixen les estrelles. L'alumnat de 3è de Primària va començar a treballar un repte a classe partint d'una de les imatges de l'exposició fotogràfica que es va muntar cap al febrer de 2023 amb la col·laboració de l'ICE-CSIC. Els alumnes van treballar diferents hipòtesis pròpies abans de l'arribada dels investigadors de l'ICE-CSIC i fer finalment tots junts l'activitat pràctica.


11 de maig, 2023

Activitat sobre l'arc de Sant Martí i observacions solars

L'equip format pels investigadors/es Daniel Íñiguez, Carlos Rodríguez, María Kopsacheili, Daniele Viganò, George Ferentz, Michele Ronchi, Fabio del Sordo i Simranpreet Kaur van assistir a l'escola per fer una activitat sobre l'arc de Sant Martí, per treballar l'espectroscòpia amb filtres de colors amb les clases del cicle de Petits (I3, I4, I5). També van fer observacions solars.


26 d'abril, 2023

2ª Formació al claustre

Els astrònoms Jorge Rivero i Tomás E. Müller van anar a l'escola el 26 d'abril per fer una formació amb el claustre sobre el Sol. Què són les taques que veiem en la seva superficie? Per què hi surten?


11 de febrer, 2023

Tallers per a famílies a Igualada

Els investigadors/es Daniele Viganò, Simranpreet Kaur, Maria Kopsacheili i Michele Ronchi van participar dissabte 11 de febrer a uns tallers per a famílies d'Igualada, al Museu de la Pell. Van presentar la nostra aliança Magnet i van jugar amb famílies i els més petits.


8 de febrer, 2023

Dia de la Dona i la Nena a la Ciència

Amb motiu del Dia de la Dona i la Nena a la Ciència, el 8 de febrer les investigadores Celsa Pardo, Maria Kopsacheili i Simranpreet Kaur van donar unas xerrades explicant la seva feina a l'alumnat de 5è i 6è. També van fer jocs i dinàmiques sobre científiques i van resoldre tots els dubtes. Un dia molt enriquidor!


1 de febrer, 2023

Presentació del Lab 2-6, un espai d'aprenentatge

L'1 de febrer, l'escola Gabriel Castellà i Raich va presentar el Lab 2-6, un laboratori que compta amb diferents reptes i experiències científiques pensades per a alumnat de dos a sis anys. S'ha creat amb l'objectiu de potenciar l'educació científica. Comptarà amb un racó ICE-CSIC amb experiments sobre ciències de l'espai i estarà obert a centres educatius de tota la ciutat d'Igualada.


18 de gener, 2023

Formació al claustre

Primera formació al claustre del curs 2022/2023 a càrrec de Josep Miquel Girart i Charlie Rodríguez sobre les estrelles: com es formen, si són de diferents colors, com calcular-ne la mida, per què des de la Terra les veiem de la mateixa mida que els planetes, etc.

Després es va obrir un debat amb qüestions o comentaris sobre com encarar activitats i fórmules per fer arribar a l'alumnat la informació.


13 de desembre, 2022

Nit de la Recerca

En el marc de la Nit de la Recerca, l'escola Gabriel Castellà va voler apropar la ciència i l'astronomia a les famílies d'Igualada a través d'activitats, jocs i dinàmiques. Van assistir-hi més de dues-centes persones. Els investigadors i investigadores de l'ICE-CSIC van participar amb una observació solar i astronòmica al pati de l'escola. En aquest vídeo de la Fundació Bofill pots veure en què va consistir la vetllada i què en va opinar l'alumnat!


2 de desembre, 2022

Activitat / Maqueta

Daniel Íñiguez, Clàudia Soriano i Albert Elias van assistir a l'escola per fer una activitat sobre ecosistemes a Mart. Van estar en contacte amb els alumnes preparant preguntes i divendres 2 de desembre les van resoldre presencialment. Després de la visita, la classe va construir un model de ciutat a Mart després d'experimentar el cicle de l'aigua per aconseguir aigua a Mart. Col·locaran les maquetes als passadissos de l'escola i convidaran altres classes perquè passin a veure-les mentre els alumnes de 6è les expliquen.


30 de setembre, 2022

Nit de la Recerca

El personal investigador de l'Institut de Ciències de l'Espai va participar en una sèrie d'activitats preparades dins la Nit de la Recerca a l'escola Gabriel Castellà i Raich per a alumnat i famílies. Es va organitzar una observació solar i astronòmica al pati de l'escola.

 


Descobreix-ne més