Skip to main content

Magnet

Introducció

La iniciativa de divulgació més gran que l'institut duu a terme és la col·laboració Magnet. El programa, liderat per la fundació privada Fundació Bofill, s'inspira en el model dels Estats Units i pretén lluitar contra la segregació escolar a Catalunya. L'ICE col·labora amb la escola pública Gabriel Castellà i Raich, escola amb dificultats d'integració de la localitat d'Igualada, a la província de Barcelona.

L'institut contribueix ajudant el professorat de la escola a desenvolupar projectes científics innovadors i atractius. Hi participen tant un grup de coordinadors com un grup de personal investigador que hi actua com a assessor. Les persones involucrades en el projecte donant suport al professorat per dissenyar els projectes científics, treballant al costat de l'educador del programa i el personal de l'escola.

Activitats recents

No te'n perdis cap!

29-30 de novembre, 2023
Diapositiva sobre la interacció de les galàxies

Congrés

Jorge Rivero va donar una conferència sobre l'ús de l'astronomia per reduir la segregació escolar i les lliçons apreses al programa Magnet en el marc del 5è congrésShaw-IAU Workshop on Astronomy for Education.


28 de novembre, 2023
Diapositiva sobre la interacció de les galàxies

Activitat sobre galàxies

L'alumnat de 4t, 5è i 6è de Ed. Primària va rebre la visita dels investigadors Juan Carlos Morales, Clàudia Soriano i Albert Elias, que estudien els exoplanetes, per parlar de temes relacionats amb les galàxies.


18 de novembre, 2023
Diapositiva sobre la interacció de les galàxies

Festa dels Drets dels Infants

El Departament d’Infància de l’Ajuntament d’Igualada va celebrar el Dia dels Drets dels Infants amb una fira on reivindicar les vocacions STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i les Matemàtiques) amb mirada de gènere.

Alumnes de 5è i 6è de Primària van presentar un taller sobre forats negres amb el suport de Cristina Jiménez (investigadora predoctoral) i Alba Calejero (tècnica de comunicació i divulgació).

Addicionalment, l'ICE-CSIC també va permetre observar el sol amb un telescopi especialitzat a càrrec de Jorge Rivero (cap de l'oficina de comunicació i divulgació).


8 de novembre, 2023
Diapositiva sobre la interacció de les galàxies

Formació

Jorge Rivero i Tomás E. Müller van impartir la sessió de formació 'Galàxies a l'aula' al professorat de l'escola. Van introduir coneixements bàsics sobre el tema a més de maneres per presentar-los a l'aula.


25-27 d'octubre, 2023
Foto de la conferència

Congrés

Des de l'oficina de Comunicació i Divulgació, Jorge Rivero i Alba Calejero van presentar la conferència "La astronomía para paliar la segregación escolar: lecciones aprendidas de la participación en el programa Magnet" al IX Congrès de Comunicació Social de la Ciència a Granada.


11 d'octubre, 2023
Personal ICE-CSIC i mestres de l'escola Gabriel Castellà i Raich després de la Nit de la Recerca 2023.

Jornada de cocreació de projectes imant

Vam tenir l'ocasió de posar idees en comú amb les mestres i de plantejar nous projectes a l'escola a partir de la pregunta investigable 'Et cap una galàxia a la butxaca?'.


4 d'octubre, 2023

Preguntes investigables

L'alumnat de 4t de Primària comença un projecte d’aula a partir de la pregunta: Com podria ser la vida en una altra galàxia? Investigadors/es del grup de Grans van ajudar-los a preparar el tema.


3 d'octubre, 2023
Banner promocional del congrès

Congrés

El cap de l'oficina de Comunicació i Divulgació Jorge Rivero va participar al I Congrès de Ciència Inclusiva del CSIC amb la conferència: "No dejar a nadie atrás: iniciativas educativas y de divulgación de astronomía para llegar a comunidades en riesgo de exclusión".


29 de setembre, 2023
Personal ICE-CSIC i mestres de l'escola Gabriel Castellà i Raich després de la Nit de la Recerca 2023.

Nit de la Recerca

El personal investigador de l'ICE-CSIC ha participat per segona vegada a la Nit de la Recerca aportant un "punt de telescopi" per fer una observació solar i nocturna.

Aquest any, com a novetat, es va afegir una observació amb un telescopi solar. També hi va haver un espai on els nens, nenes i famílies assistents van poder deslligar la seva imaginació dibuixant exoplanetes i fent puzles astronòmics.

 


Comunicació 
& Divulgació

Posa't en contacte amb el nostre equip i envia'ns les teves preguntes sobre iniciatives de divulgació, esdeveniments i notas de premsa.